Идеята за бебе йога все повече навлиза в ежедневието на младите майки. Дори и вие самата да не се занимавате с йога, това не означава, че не може да пробвате. Упражненията са изключително леки, щадящи за бебето и много приятни.

Много майки се чудят кога е подходящо да започнат със заниманията. Всичко е много индивидуално. Ако сте достатъчно уверени в себе си и ако вашето бебе е родено доносено и е здраво може да започнете веднага 🙂 Или някои казват да се започне, когато детето може стабилно да си държи главичката, или да изчакате поне 40дни. Оставям на вас да решите кога бихте искали да започнете.

Позите, които ще ви покажа са в легнало положение, така че не се притеснявайте да започнете още първия месец от живота на вашето дете. Изпълнявайте позите бавно и без насилие. Ако вашето бебе не иска да прави йога, разтърсете крачетата ритмично, изпейте му песничка, изчакайте малко и опитайте отново.

gimnastika za bebeta

позата пеперуда

Хванете стъпалцата на бебо и ги съберете едно до друго. Това е позата пеперуда от йога. Приближавайте и раздалечавайте стъпалата към таза и обратно. Повторете го 6-8 пъти.

gimnastika za bebeta

кръгове на тазобедрените стави

Хванете крачетата на бебо за подбедрицата. Направете въртеливи движения с тазобедрените стави като събирате коленете, на бебо едно до друго, повдигате ги леко към корема и след това ги завъртате навън. Направете движението и в двете посоки.

gimnastika za bebeta

усукване на кръста

Хванете крачетата на бебо за подбедриците и съберете двете коленца едно до друго. Усучете кръсчето вляво и вдясно. Направете движението по 5-6 пъти на всяка една страна.

gimnastika za deca

позата полу рало

Хванете глезените на бебо и съберете крачетата едно до друго. Повдигайте краката бавно нагоре, докато тазът се отдели от повърхността, върху която е легнал бебо. Това е позата полу рало от йогата. Повторете движението 5-6 пъти.

gimnastika za bebeta

разтягане на тазобедрените стави

Поставете лявото глезенче на бебчо върху коляното на десния крак. Едната ръка я поставете така, че да можете да държите коляното и глезена заедно, а другата под таза. Повдигайте таза на бебо към коремчето и отпускайте обратно. Направете движението и с двата крака по 5-6 пъти на всяка една страна.

Тези упражнения ще подобрят и подпомогнат храносмилането на вашето дете, ще спинка по-дълго и по-добре и ще създаде помежду ви още по-силна емоционална връзка!
Забавлявайте се и не забравяйте да бъдете креативни! Пейте песнички, вдишвайте и издишвайте в такт с движенията на вашето дете и се упражнявайте поне 3 пъти седмично!

Оставете отговор