Тези от вас, които тренират с мен със сигурност са чували името на Katy Bowman, която наскоро издаде своята книга Every Woman’s Guide to Foot Pain Relief. В книгата пише неща, които са естествени и все едно всеки от нас ги знае, но незнайно защо не им обръщаме внимание, а изкривените крака освен че ни болят водят до един куп последствия след себе си, за които дори не подозираме.

izpravitelna gimnastika

Както виждате от корицата на книгата, Кейти Боуман ни предизвиква да свалим високите токчета. За нея дори и 2см. е токче.

Според авторката носенето на височки токчета, както и начинът по който ходим влияят на цялостната стойка на тялото, което води до няколко последствия:

1. Подуване на първата става на палеца на крака (bunions) – не, според нея това не е наследствено.
bunions

2. Изкривяване на палеца в посока към малкия пръст.
3. Качване на пръстите на краката един върху друг.
4. Неестествено изкривяване на пръстите нагоре.
Неестествено изкривяване на пръстите нагоре
5. Болки в ходилата.
6. Болки в кръста.
7. Болки в гърба.
8. Дори и болки в главата, колкото и невероятно да звучи.

В книгата ще научите още как палецът на крака е свързан с таза и как това влияе на нашата стойка, какви обувки да носим и как да ги избираме, изследвания относно нейните твърдения и разбира се упражнения, с които можете да подобрите здравето на Вашите крачета, дори и вече да имате леки изкривявания.

Предизвиквам ви да направите един бърз тест: станете, направете 20тина крачки из стаята , спрете и погледнете надолу към стапалата си. Накъде сочат? И двата крака ли сочат в една посока? Според Кати стъпалата трябва да сочат напред, така че външната част на ходилото да е в една права линия.

Откакто чета и се уча що е то правилна стойка и как да повлияем на тялото си, за да се изправим, наблюдам моя син, който наскоро се научи да ходи и се надявам все още да не е обременен от мен или от баща си (нали децата имитират родителите си). Когато ходи и двете стъпала сочат напред, пръсчетата на крачетата са с разтояние между тях и може да ги движи свободно, когато кляка стъпалата са на цяло ходило и на широчината на таза.  Наблюдавайте малко и Вашите деца и ще видите за какво говоря. Толкова е естествено и грациозно.

Книгата е изключително полезна, написана на разбираем език и я препопръчвам на всеки, който има болки в гърба, коленете, кръстта, главата или има т.нар. “слаб пикучен мехур” 😉 можете да си я купите тук (за Kindle) или тук (безплатна доставка до Бг) или да ме помолите да ви я дам назаем 😉

Оставете отговор