След като написах ститията (клик) за диастазата на правите коремни мускули и започнах да проверям момичетата, които тренират при мен, открих, че някои от тях имат такъв проблем. Защо не се бях сетила по-рано да ги проверя не ме питайте.
При проверка за диастаза на Атина* и чудене къде всъщност се намира линия алба (линията по средата на корема между двата прави коремни мускула) и защо не мога да я напипам, установих, че тя е там, но се е изместила с около 1см. вдясно. Това ме наведе на мисълта, че най-вероятно има гръбначно изкривяване. Проверих и гръбначния стълб, където също “напипах” леко изкрияване.
Тъй като Атина е много предпазлива и изпълнителна реши да се консултира и с ортопед, който установи същите изкривявания, но ѝ “лепна” тежката присъда да не вдига тежко. Дори са я предупредили да НЕ вдига децата (Атина има две деца), да не спортува, а евентуално от време на време да практикува плуване. Радвам се, че Атина се довери на мен и моите знания и с нейните ежедневни усили за по-малко от месец гръбначният стълб и линия алба си дойдоха на мястото.
Упражненията, които Атина изпълнява са много прости и отнемат между 5 и 10 минути на ден. Това са така наречените mobility exercises (мобилизационни упражнения), които е важно да се изпълняват ежедневно. В дните, в които тренирахме заедно наблягах на разбалансиращи упражнения – на един крак, с една ръка, много усукващи движения и други разни безобразни, които не са чак толкова значими, колкото мобилизационните, които смятам да ви разкрия.

1. Усукване в напад
Усукване в напад

Застанете в напад, като поставите глезена на предния крак под коляното и обърнете стъпалото на задния крак, така че петата да сочи нагоре. Поставете ръцете на тила. Вдишайте и с издишване се усучете към предния крак. Задръжте за 1-2 секунди и отпуснете в изходната позиция. Повторете движението 10 пъти и след това го направете и на другата страна.

2. Динамичен скорпион
Динамичен скорпион

Заемете лицев лег 😉 Лицев лег, означава да легнете по корем. Разтворете ръцете встрани по продължение на раменете с длани обърнати към пода. Вдишайте и с издишване усучете десния крак към лявата ръка, вдишайте и върнете в изходната позиция, издишайте и усучете на другата страна. Повторете упражнението по 6 пъти на всяка една страна, или общо 12 пъти. Ако усещата лек дискомфорт върху гърдите се избутвайте с дланите леко нагоре.

3. Полегнало куче-птица
Полегнало куче-птица

Заемете отново лицев лег с ръце изпънати нагоре, над главата и длани обърнати към пода. Обърнете внимание, че стъпалата са обърнати в контра шпиц и коленете са изпънати, така че да се повдигнат във въздуха. Преди да започнете упражнението опитайте да повдигнете само единия крак от пода, без да свивате коляно, използвайки дупето. Не трябва да усещате напрежение в кръста. Когато усвоите повдигането само на краката от пода, преминете нататък. С вдишване повдигнете разнопосочни ръка и крак (лява ръка, десен крак) и задръжте за няколко секунди. Издишайте и върнете в изходна позиция. С вдишвене повдигнете дясната ръка и левия крак. Повторете движението отново по 6 пъти на всяка една страна или общо 12 пъти.

3. Динамична странична преса
Динамична странична преса

За това упражнение ще ви трябва партньор. Другият вариант е да пробвате да поставите краката под парното или под дивана с възглавничка между тях, за да не ви обива.И така, легнете на една страна, поставете краката един върху друг и ръцете на тила. Вдишайте и със задържан въздух се подвигнете нагоре, и извишвайки отпуснете обратно. Направете упражнението по 8 пъти на едната страна и след това се завъртете на другата.  Само 4 упражнения, които Атина изпълнява съвестно всеки ден. За тях не трябва специална подготовка, загряване, екипировка или пространство. Само желание и упоритост. Не е казано, че тези упражнения ще имат същия ефект и върху Вас, но бихте могли да опитате.
Сега вече с Атина преследваме едни други, по естетични цели, за които се надявам да ви пиша съвсем скоро.
*нали знаете, че името е сменено. Може би си спомняте ето тази статия (клик), в която вече съм разказвала за Атина. Надявам се скоро да излезне от сянката на името Атина и сама да ви разкаже как се чувства и какви усилия ѝ е коствало.**Благодаря на Ани за съдействието при заснемането на упражненията 🙂

Оставете отговор