“Ваня, много ми се тича! Знам, че съм бременна, но много ми се тича! Може ли?” –  често чувам този въпрос. Дори и аз самата, когато бях бременна имах желание да бягам. Но, ниско разположената плацента ме спря.

Не мога да ви кажа от къде идва това СИЛНО желание за бягане по време на бременността. Сигурно е от хормоните 🙂 Знам обаче, защо не е добра идея да го правите ТОЧНО сега!

В нашето тяло има кухини! За случая ни интересуват 3 от тях – гръдна, коремна и тазова. Дори, ако разгледате снимката ще видите, че много често коремната и тазовата кухини се споменават като едно цяло.

sport i bremennost

Това е нормално и разбираемо, защото тези две кухини влияят и зависят една от друга непрекъснато. Представете си тазовото дъно или тазовата кухина като една надуваема топка. Ако вие седнете върху нея, топката променя формата си, нали? Ако топката се измести наляво или надясно вие ще трябва да се преместите също. Т.е. ако вие създавате излишно напрежение/натиск върху тазовото дъно, когато вътре в коремната кухина расте едно бебе, по този начин натискате непрекъснато тазовото дъно (оказвате непрекъснат натиск върху топката).

Тазовото дъно е силно и издържа на натиск. Неговата работа е да реагира на този натиск и да поддържа органите. Но има разлика между това да оказвате статичен натиск и динамичен натиск. Т.е. само си седите върху топката и леко се поклаштате или полюшвате или скачате непрекъснато върху топката. Кое според вас ще доведе до по-големи щети?

По време на бременността, с нарастването на бебето, натискът върху тазовото дъно се увеличава непрекъснато. И мускулите свикват с този натиск постепенно. Стимулираме мускулите да работят и да реагират адекватно на новата тежест. Това е една от причините да се препоръчва ходенето през бременността. За да стимулирате мускулите на тазовото, да ги тренирате и те да свикнат с новата тежест.

Представете си обаче – от една страна има повече тежест върху мускулите на тазовото дъно, от друга страна вие искате и да скачате върху него, защото много ви се тича! Вероятността мускулите или сухожилията и връзките между тях да изпуснат е много голяма. И в края на бременността ще имате слабо тазово дъно, ще се изпускате при кихане или вдигане на бебето и … ще ме потърсите, за да възстановим функцията на мускулите 🙂

Най-естественото и полезно движение по време на бременността е ходенето! Ходете, наслаждавайте се на растящото коремче, а бягането … Оставете го за след това! Ще ви включа в отбора “Мама изБяга” и повярвайте ми, ще имате много причини да ви се иска да бягате!

Ако сте научили нещо ново, споделете го с приятели! Благодаря!

3 Коментари към Да тичам или да не тичам през бременността?
  1. Много приятна статия!

  2. Ох, и на мен много ми се бяга, но тази статия ме разколебава. През първата си бременност бягах 3-4 пъти по 10 км до 5-ти месец, после имаше сняг навън и ме беше страх да не падна. Сега съм в началото на бременност и редувам един ден бягане 7км с един ден ходене с 5кг weighted vest и досега се чувствам супер, но ще прочета повече по темата. Благодаря за информацията!

    • лека бременност, Света 🙂

      Аз бягаш редовно няма проблем да продължиш да бягаш, просто намали темпото и продължителността 🙂 А когато вече порасне коремчето и започне да притиска, както съм описала, тогава можеш да идваш в залата на гимнастика за бременни 🙂


[top]
Оставете отговор