Ако посещавате моя блог, най-вероятно знаете какво е диастаза. За тези, които се чудят и за тези, които искат точно определение, ето го още един път. Диастазис ректи (diastasis recti)  е нестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на правите коремни мускули, което води до нарушаване целостта на линеа алба (съединителна тъкан, която се намира между правите коремни мускули). Или с други думи “дупка в корема”.

Ето така изглежда и в действителност:

Признавам си, че колкото повече чета, осъзнавам, че липсва много информация по-въпроса.

Първо, нека да изясним колко голямо трябва да е разстоянието между правите коремни мускули, за да се счита за диастаза. Тук ще цитирам едно изследване на Beer et al от 2009г. Тествани са 150 жени, които не са имали деца на възраст между 20 и 45 години. Разстоянието между двата коремни мускула е измервано в три точки – под мечовидния израстък, т.е. под гръдната кост, 3см над пъпа и 2см под пъпа. Откриват, че има доста големи вариации между разстоянието на линеа алба в трите точки и стигат до осреднени числа. От 5 до 7мм под гръдната кост, от 7 до 13мм над пъпа и от 6 до 8мм под пъпа. Съответно всичко, което е над тези милиметри се счита за неестествено раздалечаване и има наличието на проблем. Все пак е най-добре да се консултирате с Вашия лекар. Измерването може да стане с палпация, а може и с ултразвук. Най-добре ще е да се случи още преди да забременеете или в началото на бременността, за да се знае какво е вашето физиологично разстояние между тези мускули.

Кога да вземете мерки, ако имате диастаза?

  1. До операция трябва да прибегнете най-рано една година след раждането и то след като сте опитала да възстановите нормалната функция на коремните мускули с упражнения.
  2. Ако диастазата е по-широка от 4 пръста на широчина и лесно можете да си напипате вътрешностите със сигурност трябва да потърсите помощ.

За съжалени не винаги е възможно възстановяването на съединителната тъкан с упражнения. Причините може да са различни – слаба съединителна тъкан, прекалено голямо разкъсване, много голямо раздалечаване. При всички положения обаче, аз лично препоръчвам първо да се опита възстановяването с упражнения. В програмата “Не на диастазата“, по която работим заедно с Маги Пашова сме имали момичета с раздалечаване на коремните мускули от 4 пръста в широчина, което се прибира до 1 пръст. Рецептата е упоритост, отдаденост и съзнателност.

Повече за програмата “Не на диастазата” можеш да научиш на нашия сайт mamasum.bg

Оставете отговор