Сигурна съм, че вече сте чували, че не е хубаво да правите коремни преси по време на бременността. Но знаете ли защо това е така? Знаете ли, че по същата причина, ако сте легнала на земята по гръб трябва да се изправяте на една страна?

По време на бременността с нарастването на плода и на матката правите коремни мускули се разтварят в страни. И това е абсолютно нормално. Може би сте забелязали, че когато сте легнала по гръб и се опитате да станете с корема, той образува остър триъгълник. Това е защото мускулите се опитват да свършат своята работа и натискат, но точно тук може да се получи лек пролапс и в последствие това да доведе до диастаза. Тук можете да прочетете подробно за диастазата. Ето още веднъж как изгледа това:

gimnastika za bremenniИли с други думи казано това е така наречената херния, на която ако не обърнете внимание би могло да се стигне до хирургическа намеса. Повечето мои клиентки имат диастаза след раждането и с редовни упражнения резултатите са на лице. Надявам се някоя от тях да се включи в коментарите и да потвърди 😉

Сега да не си помислите, че тренираме НЕправилно и за това повечето имат диастаза? Всъщност една част от тях идват едва след като са родили, а за останалата част, тези които са тренирали с мен по време на бременността имам още няколко обяснения, защо би могла да се появи херния:

1. Правилната стойка на тялото. Имате ли навика да извивате таза навътре, да се отпускате, да седите на опашната си кост. Ето тук в този пост има страхотно видео, как се отразява неправилната стойка на мускулите на корема.
2. Дирижираните напъни! Наскоро четох статия, че тази диастаза се появява най-вече по време на раждането. Когато ви карат да напъвате, без да имате напъни и то в легнало положение = добре дошла диастазке.
3. Гълтане на корема или неправилно дишане – гълтането на корема, което ние жените много обичаме и коремното дишане също създават предпоставки за диастаза, тъй като увеличават налягането в корема и това се отразява и на мускулите. Коремното дишане в легнало положение е ОК, но когато сте изправена е хубаво да дишате с гръдния кош. Още един нагледен материал за дишането и връзката му с коремните мускули – тук.

Да уточня още веднъж, че не се препоръчват стандартните коремни преси, които натоварват правите коремни мускули. От друга страна, коремът играе важна роля при раждането и за да поддържаме мускулите в тонус е добре да натоварваме страничните коремни мускули. Т.е. можете да правите страничен планк, примерно:

gimnastika za bremenni

Надявам се да вземете всички превантивни мерки, защото от това зависи вашето здраве. Колкото по-здрав е коремът, толкова по-бързо ще се възстанови след раждането, а ако не му обърнете внимание обикновено се стига до операция, което съм сигурна, че никой не иска.

Въпроси?

2 Коментари към Защо бременните не бива да правят коремни преси?
  1. Потвърждавам. Редовни тренировки в залата и не чак толкова редовни вкъщи и резултатът е налице 🙂 Доста по-бързо от очакваното.

  2. И аз. След две бременности – наместо корем си имах, чуден мЕх. Но Ванчо успя и се него да се пребори, въпреки факта, че съм единица мярка за мързел. Но Ванчо успя!!! Благодаря ти!!!


[top]
Оставете отговор