Теоретично, след раждането една жена прекарва голяма част от денонощието вкъщи. Има време да сготви. Има време да седне да се храни. Приготвя храна за цялото семейство. Може да избира с каква храна да се храни. Може да избере по кое време на деня да се храни и още и още. Въобще на теория всичко изглежда и звучи лесно постижимо.

На практика обаче какво се получава? Намяш време дори да си измиеш косата на спокойствие, пък какво остава за другите неща. Готвене, чистене, преобуване, разходки, гладене, кърмене, време за половинката, време за четене, време за интернет, време за себе си – една неспирна въртележка. Или поне е така в повечето случаи с първото дете. Въпросът тогава е, защо ѝ е толкова трудно на една майка да отслабне и да си върне предишната форма? Супер заета е, няма време, движи се непрекъснато, а резултати няма!

Неволно похапване
В бързината и стреса не сядаме на едно място, за да се нахраним, а го правим в движение. Похапваме докато готвим, докато кърмим, докато сме на разходка, след това отново сядаме на масата. Но не се храним, а паралелно с това мислим за още 101 неща и правим още няколко такива.
Чрез Неволното похапване  не усещаме колко много храна поемаме. Не се насищаме и си мислим, че сме хапнали само малко, пък и нали препоръчват да се яде често и по малко, и става така, че целия ден сме го прекарали в ядене.
Опитайте се да се храните 3 пъти на ден и ако имате нужда вкарайте по някое междинно хранене. Но нека да имате 3 основни хранения, които да ви засищат така, че да огладнеете едва след 3-4 часа.

vazstanovjavane sled razhdane

Неволно похапване

Движим се непрекъснато
Като се замислим по цял не се спираме. Едно, друго, второ, трето, десето и не сядаме по цял ден. Това обаче не означава, че натоварвате тялото оптимално. Колко крачки бихте могли да направите вкъщи и колко можете да направите навън? А в повечето случаи, когато излезнем навън все гледаме да поседнем докато детето спи, за да си починем. Залъгваме се, че сме били на разходка, но всъщност по-голямата част от времете сме прекарали в седене и празни приказки.
Опитайте се да влезнете в ритъма на детето или да го приучите да влезне във вашия. Така ще имате достатъчно време за пълноценна почивка, ефективна тренировка и качествен живот. Ако излизате на разходка, ходете бързо и непрекъснато.

Мамо, идвай да чистим!

Хормонален дисбаланс
Много жени след раждането имат хормонален дисбаланс. Едни отслабват много, други качват много. Има и такива, които супер бързо влизат във форма, но тях няма какво да ги мислим 😉
За всичко са виновни хормоните. Един да излезне от граници и всико се обръща с главата надолу. В такъв случай ви препоръчвам да се консултирате със специалист и да вземете необходимите мерки. Не е задължително да пиете хапчета, особено, ако кърмите, но пък вече има много холистични лекари, които ще могат да ви помогнат и насочат как сами да намерите своята Хормонален баланс.

Хапвате повече въглехидрати от необходимото
Все още се разпространява схващането, че кърмачката има нужда от повече въглехидрати. На закуска хапвате овесени ядки, за обяд спагети, за вечеря картофи. Нали знаете какво са въглехидратите? Захари. А иначе всеки лекар би ви казал да ограничите захарите. В това число се включват и плодовете. Не пракалявайте с тях и избирайте само сезонни плодове.
За да имате достатъчно кърма наблягайте на вода. Нали знаете, че голяма част от кърмата е вода (тук можете да прочетете повече). Набавяйте си полезни мазнини (кокосово масло, зехтин, гхи), зеленчуци и протеини. За протеините няма да влизам в подробности, всеки сам трябва да избере и да знае кое е добро за него и за детето и кое не.

sport sled razdane

Внимавайте с плодовете!

Липса на сън
Няма как, детото си иска своето, а това понякога означава да си поиграте и да пеете песнички в 3 през нощта 🙂
Вече има много изследвания за връзката между липса на сън и качването на килограми. Накратко, безсънието води до увеличаване на хормона на апетита и съответно по-ниски нива на хормона отговарящ за усещането за ситост, консумират се около 300ккал повече отколкото, ако сме се наспали добре, изнервени сми и похапваме повече между храненията.
Или се примирете с този факт или се опитайте да приучите детето да спи повече. Вече има много книги и съвети как да увеличите съня на детето си. Иначе може да се опитате да си лягате по-рано, дори и цялата къща да е нагоре с главата и да чака вашето внимание. Сънят е по-важен.

sport sled razdane

Сънят е важен!

Наистина не ѝ лесно на модерната майка. Друго си е да има няклко баби, лели, стринки и минки наоколо, които да ти помагат при отглеждането на детето, а ти да ходиш да копаеш на нивата.
Приемете фактите такива каквито са. Когато децата пораснат и се върнете отнова на работа, може би ще имате време да помислите и за влизането си във форма. До тогава бъдете себи си и правето най-доброто в дадената ситуация! Начини винаги има, стига да имате желание, правилната настройка и ясно поставени приоритети!

3 Коментари към Защо ѝ е трудно на една майка да отслабне?
 1. Точно и право в целта, както винаги! 🙂
  Добавям обаче още нещо, за което може би не се досещаме: освен хормоналния дисбаланс има и един тъничък момент на дисбаланс на микроелементи и витамини, който може да се окаже сериозна спирачка при отслабването. В момента се провеждат редица изследвания относно връзката между наднорменото тегло и недостига на vit D. Често си мислим, че разхождайки се с безценните по паркове и градинки приемаме достатъчно витамин, без да си даваме сметка, че обилно намазани с фактор 50+ всъщност нищо не правим… Преди време направих изследване за витамин Д и се оказах със стойност 27 ng/ml , при референтни стойности >50 ng/ml, при това се оказа, че моите резултати са си направо добри на фона на общото състояние на изследваната група.
  Иначе всички си знаем – глад и спорт му е цаката! 🙂
  (Аз, Ванче, засега съм на фазата “глад”, чакай ме скоро за спорта – дотук съм -8кг)

  • да, витамините също играят роля. Особено зимата е желателно да се приема вит.Д и рибено масло 🙂
   (Гери, поздравления за килограмите. Чакам те и за спорта 🙂 )

 2. Статията е страхотна и всичко казано е точно така! Поради същите причини а успях да отслабна чак когато дадохме детето на ясла. Тогава някак си влизаш в някакъв по-нормален ритъм и самия организъм ти се регулира. Иначе докато кърмиш по-скоро напълняваш, ако не внимаваш какво и по колко ядеш. А и движението навън си е друго, няма нищо общо с чистенето и стоенето на крак у дома.


[top]
Оставете отговор