Това е личната история на Деси. За нея вече ви разказах един път в тази публикация тук.

Помолих Деси да опише нейния опит, защото виждам, че на много от вас им е трудно в началото и бързат да се откажат. Търсят бързи резултати. А пътят на здравето е неравен и променлив. Освен това е много податлив на външни фактори. Много е лесно да спазваш режим на трениране и хранене, когато си сам и е абсолютно предизвикателство, когато имаш семейство и деца. Постоянното недоспиване, нередовното хранене, липсата на време за тренировки и движение, липсата на подкрепа, а понякога и на информация са все външни фактори, които ни отдалечават от целите ни.

Надявам се историята на Деси да ви вдъхнови и да ви даде сили да продължавате с усилията към по-добро здраве и визия.

“Никога не съм спортувала. Като дете играх 4 години баскетбол и толкова. Пораснах, родих 1, 2, 3 деца ( вторите са близнаци).

С втората бременност качих 29 кг и стигнах заветните 92кг. Половин година след като родих започнах да тренирам вкъщи.

След 9 месеца си дадох сметка, че нещо не е наред – вярно успях да сваля няколко килограма, но коремът ми беше като топка – сякаш съм бременна в 5-ти месец с едно дете. А по това  време правех коремни преси !!! като луда всеки ден ( 5 серии по 100) и кардио. Тогава си казах – страх не страх, срам не срам трябва да потърся професионалист. 

razdane bliznaci

ето така изглеждаше Деси, когато се запознахме

Имах изискване да мога да водя и голямото дете с мен и търсенето ме отведе до Ваня и FitBabyHotMama. Мястото, където можеш да тренираш заедно с детето си.

Още на първата тренировка Ваня ми показа и разказа защо коремът ми не се прибира – виновна беше диастаза. За да си представите размерите й – сложете 8 пръста един до друг – толкова беше дълга, сложете 4 пръста – толкова беше широка и почти 2 фаланги дълбока !!!! (ето тук можете да видите видео как да проверите дали имате диастаза и колко голяма е тя)

vastanoviavane na diastaza

нагледно – как биха изглеждали коремните ви мускули, ако имахте диастаза

Диастазата ми беше резултат от неправилната ми стойка и походка, през целия ми живот – както преди, така и по време на бременностите. 

Започнах да тренирам кондиционно с акцент върху прибиране на диастазата 2 пъти седмично, като тренировките постепенно ставаха  и по-силови, защото аз ставах по-силна.

Първите 5 месеца ми беше толкова интересно да съм в залата, че не мислех особено целенасочено. На 6-тия месец видях, че коремът ми се прибира, но въпреки усилията ми все още изглеждаше като топка. Беше малко разочароващо и си мислех “Е, да вярно, имам мускули, по-силна съм, имам повече енергия, тялото ми се променя, но коремът, коремът……” . Помня как един ден  му казах – “или аз или ти”. Казах си, че сега е моментът да му надвия. Отдадох се на идеята – Ваня ми направи едномесечна програма за възстановяване на диастазата, която аз изпълнявах ВСЕКИ ДЕН вкъщи, отделно ходех 2 пъти в залата.  Започнах да се храня и Високо Мазнинно – Ниско Въглехидратно. Имах цел – или коремът или аз 🙂

Премерих диастазата в началото на месеца, премерих я и в края  на месеца- беше  се прибрала на половина само за един месец!!!!! 

Тогава осъзнах, че всичко е в мои ръце – Ваня ме водеше по пътя, знаеше моите цели, а аз се раздавах – понякога повече, понякога по-малко, понякога се отклонявах от пътеката, но винаги се връщах на нея, защото ИМАХ ЦЕЛ. След този един месец целите ми се промениха – исках да се набирам без ластик, исках да  правя 10 лицеви опори, исках да се науча да клякам без да събирам коленете, исках, исках, исках.  Исках да съм силна и пълна с енергия. Когато се поглеждах в огледалото си мислех  – вярно още имам малка топка  в корема, но вече знам какво да направя, за да я пратя в миналото. 

Минаха почти 2 години. Отдавна спрях да се тегля на кантара, сега се гледам в огледалото и се радвам на плочките си на корема.
А между другото диастазата почти се събра (помните ли – 8 пръста дълга, 4 широка).

vazstanoviavane na diastaza

Деси и плочките

Сега също имам цели – но те са за постижения в тренировките.

С безкрайни благодарности към Ваня и Юри, които ме поведоха по един нов път и ми помогнаха да намеря своята пътека.”

Ако искаш и ти да прибереш диастазата, запиши се за онлайн програмата “Не на диастазата” – виж повече ТУК. Програмата е изцяло онлайн, продължава 12 седмици и съчетава моят 10 годишен опит на треньор и специалист по реесторативно движение и опитът на нутрициониста Маги Пашова.

9 Коментари към За мен и моята диастаза
 1. Здравейте, снощи попълвах регистрационната форма, но забравих да снимам банковата сметка за плащане на програмата. Сега не я намирам. Може ли да ми съдействате? Благодаря!

 2. И аз съм с диастаза, но имам проблем – след втората бременност направих втора операция (след рецидив) на вентрална херния с меш и се чудя как въобще ще мога да упражнявам този корем освен с диети и дихателни упражнения….:( Цял живот спортувам, но явно това ми е слабо място.
  Имате ли опит с такива случаи?:)Как да се справя без да си направя нови проблеми….

  • Привет, Нат,

   нямам опит с такива случаи, но не разбирам защо да не можеш да спортуваш?

 3. Не смятам, че не мога:) По-скоро до каква степен състоянието ми с втора операция на херния и диастазата (по мое изчисление според инструкциите за мерене 5см дълга и дълбока до първа фаланга) позволяват по-сериозно напрягане с цел подобряване на мускулатурата на корема….Може ли да има подобрение две години постпартум?….
  Междудругото обмислям да се запиша за следващия сезон на НЕ НА ДИАСТАЗАТА и вярвам, че ще ми е много приятно:) Пропуснах пролетния сезон заради операцията, а така ми се почваше!:)

  • Здравей, Наталия 🙂 Винаги може да има подобрение. Можеш да видиш и из интернет снимки на момичета с диастаза/херния и с плочки на корема. Според мен включването ти в програмата ще ти помогне да стегнеш корема. До тогава може да посетиш някой от часовете в залата 🙂

   Поздрави и до скоро,
   Ваня

 4. Здравейте,
  имам диастаза и имам нужда от помощ. Готова съм да изпълнявам програма вкъщи с идване в залата при вас. Може ли да ми кажете как се процедира, за да стартиран възможно най-скоро? Оказа се, че няколко месеца съм тренирала без резултат, защото не съм знаела, че имам диастаза:(

 5. Здравейте! Преди година родих със секцио ,но сега отново съм бременна в 3-ти месец. След раждането ми увисна кожа на корема (корема ми беше твърде голям) и пъпа ми остана странно изпъкнал. Хирург ми каза ,че нямам нито херния нито диастаза. Но като легна и напрегна корема ми излиза едно голямо топче от корема. Така ,че всъщност май си имам дистаза и то голяма.
  Има ли смисъл сега по време на бременоста да правя упражнения за прибиране на дисстазата или да изчакам след раждане?


[top]
Оставете отговор