Знаете тази игра: Мама и татко държат детето за ръчички от двете му страни. Броят до три, и на три вдигат детето високо във въздуха.

И ние сме я играли и е една от любимите на Оги. Наскоро обаче прочетох една статия, че тази игра не е от най-безопасните.

Когато изграем с детето би могло да се получи частично разместване на лакетната става. Признавам си, че не съм чувала в България за подобен инцидент, може би вие сте?

Тази контузия се получава най-често при деца на възраст между 1 и 4 години, но би могла да се появи и по-рано или по-късно. Сухожилията при децата са много еластични, а костите им са все още много меки и лесно би могло до се стигне до контузии.

Какви са симптомите:

  • ръчичката виси странно надолу
  • детето не използва ръката
  • усеща болка в лакътя, китката или дланта
  • детето усеща болка в ръката при движение

Какво бихте могли да направите:

Едно от основните неща, които бихте могли да направите е да позволите на детето си да се катери само, да се люлее само държейки се с ръце, да виси само, въобще да експериментира, да се развива и само да приучава тялото си към новата тежест на неговото тяло и новите му двигателни умения.

Разбира се, избягвайте да дърпате детето за ръцете. Замислете се другия път пред да го люшкате и кажете на хората, които също се грижат за него да бъдат по-внимателни и бдителни.

Оставете отговор