“Изправи се!”

“Много си прегърбен!”

“Моята стойка е много крива!”

“Оооо, виж тази жена колко изправен гръб има!”

Всички тези изказвания са свързани със стойката на тялото. Но как наистина можем да сме сигурни, че тялото ни е право? Какво означава прав гръб? Какво означава неутрална стойка?

Загледайте се в тази снимка. Според вас права ли е Петя?

 

Може би е права, но може и да не е!

В Ресторативното движение , това което преподавам и уча, използваме определени кости на тялото, за да сме сигурни, че то е в неговата неутрална позиция. И това не са позиции, които ги е измислила създателката на Ресторативното движение, Кейти Боуман, а са анатомичните позиции на костите.

В Ресторативно движение използваме 25 точки по които подравняваме тялото. В този случай ще обърнем внимание само на вертикалната линия, по която подравняваме тялото. Чисто анатомично трябва да има една права линия от петите, през средата на коляното, средата на таза, рамото и ухото. И сега нека отново погледнем най-горната снимка, но с една вертикална линия от петите до ушите. Според вас в неутрална позиция ли е Петя?

Не съвсем, нали? Тежестта на тялото ѝ е изнесена напред. Тазът също е изнесен напред, а той от своя страна е повлякъл със себе си и гръдния кош.

Нека да разгледаме още един пример:

Според вас, това неутрална стойка ли е? Може и да е. На повечето хора като им кажеш “изправи се”, се изпъчват точно по същия начин, нали? Но вижте снимката с вертикална червена линия:

Забележете, колко напред е издаден гръдният кош в сравнение с останалата част от тялото.

Сигурно вече се чудите, как тогава би изглеждала неутралната стойка? Ето я и нея:

Вертикална линия от глезена, през средата на коляното, средата на таза, рамото и ухото. Ако трябва да съм на 100% обективна, тазът трябва да е една идея по-назад, а гръдният кош една идея по-прибран, но нека да не издребняваме. Надявам се, че успявате вече да схванете каква е идеята. Все пак Петя постигна огромен напредък със стойката си:

Петя беше от момичетата, които вярваха, че винаги ще имат корем и никога няма да се отърват от него.

 

Сигурно вече се чудите как точно се постига тази неутрална/анатомична позиция. За начало, помолете някой да ви снима в профил, така че да се виждат глезените и ушите. Отпуснете се напълно, когато ви снимат. Бъдете обективни. Разгледайте снимката си и вижте къде се намирате в момента. Дали тазът ви е напред, дали пъчите гръдния кош или нещо друго.

За да постигнете неутрална/анатомична стойка от една страна има определени корективни упражнения, които можете да правите, но от друга трябва съзнателно да се самонаблюдавате и да си напомняте през целия ден за следните неща:

  1. Тежестта на тялото да е върху петите!
  2. Да има права линия от средата на таза, през средата на коляното до глезена.
  3. Да поставите таза в неутрална позиция, т.е. пубисната (срамната) кост (ASIA) и илиячните (поясните) кокалчета (Pubic Syphysis) да бъдат в една  линия, перпендикулярно на земята:
  4. Гръдният кош да е отпуснат над таза.
  5. Ушите да бъдат в една линия с раменете.


На теория, може би, разбрахте какво означава неутрална стойка. На практика обаче е много трудно това да се постигне. Толкова сме свикнали с начина, по който държим тялото си, че всичко ново е НеЕстествено и това кара мозъка ни да се съпротивлява срещу новите позиции. Имайте предвид, че отнема време да приучим тялото си на нови позиции. Но ако сте достатъчно упорити, в един момент ще свикнете. Колкото по-често се упражнявате, толкова по-голяма е вероятността да успеете и в един момент да осъзнаете, че седите по съвсем нов начин, че гърбът вече не ви боли, че нямате напрежение във врата и се чувствате по-жизнени. Това е и целта на Ресторативното движение да ви научи как да възстановите естествената стойка на тялото си, за да функционира в неговия оптимален капацитет. Представете си един часовник, на който една част не е мястото си. Какво ще стане? Часовникът няма да работи точно. Същото е и с тялото. Ако само една част не си е мястото, това вече е предпоставка то да не работи на 100%.

В програмата “Не на диастазата”, за която можете да прочете повече тук, седмица след седмица и стъпка по стъпка се учим как да се случи това възстановяване на стойката. Ако искате да опитате и вие, побързайте, защото започваме на 11 септември.

Оставете отговор