Ако сте бремменна или се интересувате от темата със сигурност сте чували за упражнението “Кегелс”, което се препоръчва по време на бременността, за да се “стегнат” мускулите на тазовото дъно и да се подготвим за естествено раждане. И да не забравим, че това упражнение се препоръчва на жените, за да доставят по-голямо удоволствие на мъжете по време на секс?!? Да си призная и аз мислех така преди да започна специализирано обучение за тазовото дъно, за неговата механика, физика, функции и т.н.

За какво точно става въпрос?Мускули на тазовото дъно

Мускулите на тазовото дъно са прикрепени в единия си край за пубисната кост, а в другия за опашната кост. Какво се случва, когато изпълняваме упражнението кегелс? Когато правим кегелс, стягаме мускулите, при което те се скъсяват. Това означава, че скъсяваме разстоянието между двете залавни места. Или с други думи казано, подвиваме си опашката.

Един мускул е здрав и силен, когато той запази естествената си дължина. Т.е. трябва да се опитваме да запазим естественото разстояние между пубисната и опашната кости. Тогава мускулите на тазовото дъно ще бъдат здрави и ще изпълняват своята функция да поддържат органите.

Какво бихте могли да правите вместо кегелс, особено ако много ви се иска да родите естествено и ако обичате да даставяте удоволствие на партьора си?
Клякайте

За да се поддъжа естествената дължина на мускулите на тазовото дъно е подходящо да правите упражнения за глутеусите (т.е. за дупето). Глутеусите поддържат сакрума и опашната кост и ги “дърпат” навън. Така че, ако искате здрави мускули на тазовото дъно, замислете се за мускулите на глутеусите.

Клякайте, колкото се сетите по-често и повече. Дръжте стъпалата на пода, гърба изправен и опашната кост изнесена навън.

Други важни мускули, които ще подпомогнат тези на тазовото дъно са на бедрата.
Разтягайте бедратаРазтягайте бедрата си всеки ден, особено ако седите по цял ден на бюрото, в колата, на дивана в хола.

Както виждате не си изисква много време, а само малко постоянство. Освен всичко останало здравите мускули на тазовото дъно ще ви помагат и да не се изпускате. Тук (клик) можете да прочетете повече по въпроса.

Ето това научих и звучи логично, нали? Ще продължавате ли да правите кегелс?

Един коментар към Кегелс = НЕздрави мускули на тазовото дъно!
  1. Здравейте, доколкато разбирам от написаното не упр. на Кегелс са ни необходими, а клекове и разтягане? За по-лесно раждане питам?


[top]
Оставете отговор