Клечащата поза

Още докато бях бременна четох и слушах изказвания, че клечащата поза е една от най-благоприятните за раждане. Скъсявала пътя на бебето с 35%. Дали обаче това наистина е така?
Попаднах на едно интересно изследване по въпроса. В изследването са участвали 114 майки, като една част от тях дори са били на специална програма за усъвършенстване на клечащата поза и заздравяване на мускулите на краката. Всъщност от контролната група от 114 майки само 11 са опитали клечащата поза. Което се оказва крайно недостатъчно за едно цялостно и достоверно изследване и затова са използвали данни от други наблюдавани жени използвали клечащата поза по време на раждане.
Интересно е все пак да надникнем в заключението:
1. Няма значителна разлика в продължителността на втора фаза на тези които са заели клечащата поза и тези, които не са.
2. Увеличава се процентът от втора степен разкъсване на перинеума при тези, които са заели клечащата поза.
3. Счита се, че клечащата поза и използването на стол за раждането водят до увеличаване на загубата на кръв.
Естествено, ако майката се чувства удобно в клечащата поза и я предпочита, медицинският персонал я подкрепят да го направи, но като цяло се оказва, че всъщност повечето майки въобще не могат да клякат и клечащата поза не е това, за което я мислим.
Спомням си, че по време на моето раждане въобще не ми беше удобно да стоя в клечащата поза. Въпреки добрата подготовка (поне според мен) и доста честото клякане по време на бременността не се чувствах удобно в позата. Мисля, че и много малко жени биха се похвалили с обратното. Освен това, повечето хора, когато клякат вкарват опашната кост навътре (помните ли това). Което пък според законите на биомеханиката прави “вратата” на бебо през която трябва да излезе по малка. Изпробвайте дали ще се чувствате удобна в тази клечаща поза:

Моите разсъжденията по темата са, че всъщност все по рядко използваме тялото си рационално, обездвижени сме и не достатъчно гъвкави. Всичко това са все предпоставки за едно не много динамично и естествено раждане. Знам много случаи, когато майката ражда естествено без никаква подготовка, но си мисля, че си струва да опитаме да се подготвим една идея по-добре и да бъдем по-добре информирани.

Оставете отговор