Този въпрос ми го задават все по-често. Кога мога да започна да спортувам след раждане? Ако е секцио? Ако е естествено раждане? Въпросът е наистина подвеждащ и няма индивидуален отговор за всеки. Преди да отговоря, трябва да ви попитам: Тренирахте ли по време на бременността? Колко често тренирахте? С каква интензивност? Имате ли цел, с която тренирате? Имате ли тренировъчна цел, която искате да постигнете след раждането?

vdigane na tezesti i bremennost

Деси, бременна в 8ми месец

При всички положения е добре да изчакате най-малко 40 дни. Това е периодът, който се препоръчва и за майката и за бебето – да се адаптират, да се възстановят, да свикнат един с друг и да си синхронизират режима. Това е времето, което е наистина добре да отделите за вас. Погрижете се за себе си и за детето, използвайте времето да свикнете с новия режим, да свикнете с кърменето или храненето, да прецените режима на Вашето бебе!

От опита на млади майки, които идват да тренират при мен, се потвърждава мнението ми, че е най-добре да започнете след 40 ден. В този период бебето все още спи активно и Вие имате малко повече свободно време. Дори тук в залата, бебетата спят, а майките тренират. Ако все пак ви е страх, и не се чувствате готова, винаги можете да изчакате.

эьюяшьхдэсьэьхе явеа яенъсд

Милена, само 4 месеца след раждане с Цезарово сечение

Ако сте родила със секцио е най-добре да се консултирате с Вашия лекар. Той ще прецени дали раната се е затворила и дали можете да спортувате. Теоретично се препоръчват шест месеца възстановителен период, но аз имам СУПЕРМАМА за пример, която започна 45 дни след раждане с цезарово сечение и се чувства отлично. Дори САМО четири месеца след раждането ще участва на първия си полумаратон, на дистанция 5км. (виж снимката горе)

Винаги има и изключения. Но това обикновено са професионалните спортистки, които започват тренировки на десетия ден след раждането. Такъв е случаят на плувкинята Дара Торес, която става майка на 41 години и докато е бременна започва да тренира за участие на петата си Олимпиада. „В един прекрасен априлски ден по-миналата година Дара направила задължителната си сутрешна  тренировка, след това отишла невъзмутимо в болницата, родила дъщеря си Теса и две минути по-късно попитала доктора си дали ще може да започне отново тренировките си незабавно. Само десет дни след раждането Торес вдигала щанги в залата, а две седмици по-късно била в басейна!“ (Иво Иванов „Крива на щастието“, 2014, горещо ви препоръчвам цялата книга!)

Както сами разбирате всичко е много индивидуално и относително. Консултирайте се със специалисти, ако се чувствате несигурни – с Вашия гинеколог, Вашия треньор, акушерка или дула. Важно е да бъдете откровенни със себе си и да не търсите оправдания, а начини. Аз съм винаги насреща за съвет и подкрепа, ако вие имате желание и конкретно поставени цели!

2 Коментари към Кога да възстановим спорта след раждане?
  1. Момента за започване на спорт след раждането е доста тънък, защото повечето майки наистина са обсебени от бебето първите месеци, а чак по-късно разбират, че точно през първите 5-6 месеца са имали повече възможност за лично време докато бебето спи. Понеже видях на снимката, че бебето стои в салона до трениращата майка искам да попитам дали мога да идвам на тренировки заедно с бебето? Няма на кой да го оставя, а е още малко за ясла…

    • да, при нас майките идват с децата/бебетата. Трябва да пробвате и да видите дали и при вас ще се получи. Графикът е актуален.


[top]
Оставете отговор