Кърменето

Наистина. Направо се чудя как се хванах на тази “въдица” да кърмя на поискване, т.е. когато и КОЛКОТО бебето поиска. Знаете ли какво означава това? Часове наред кърмене. Оги е вече на почти 16 месеца. 16 месеца кърмене по няколко часа в денонощието. Да, хванах се и на “въдицата”, че е по-добре с бебето да спите в едно легло. Така часовете кърмене се увеличават. Тероризира ме дори и през нощта. Като, ако през деня мога да го залъжа с храна или игра, през нощта плаче, докато не получи кърма.
Казват, че с времето кърменето намалявало. Защо ли моето момченце, не намалява кърменето? Знам, знам, сама съм си виновна, нали? Трябва да му говоря, да съм постоянна и да му създам режим. Благодаря за съветите, но вече след като 16 месеца детето суче когато и колкото си поиска как точно да му обясня, че не може повече?

Преди да родя си мислех, че няма по-прекрасно нещо от това да кърмиш детето си. И наистина все още вярвам, че е така. Но когато кърмите когато и колкото бебо пожелае, това понякога означава кърмене по 2 часа без прекъсване. Така и не намерих удобна поза, така че да не ми се схване гърба, ръката или кръста. Имах възглавница за кърмене, добре тренирани ръце и гръб и въпреки това схващането беше неизбежно.

Не искам да кажа, че не трябва да кърмите! За ползите от кърменето и за мама и за бебе съм убедена на 100%. Но със сигурност всяка една от вас, която е кърмила или кърми е усетила болки и/или схващане във врата, гърба, ръцете, кръста, което не е никак приятно. И тъй като не всяка майка може да си позволи да отиде на масаж, ви предлагам да използвате пет упражнения за облекчаване на болката.

1. Кръгови движения с главата – Заемете една удобна седяща поза. Отпуснете главата надолу, така че брадичката да отиде към гърдите. С вдишване завъртете главата в ляво, нагоре и назад, с издишване я отпуснете напред и надолу, така че да опишете кръг. Направете по 5 кръга на всяка една страна. Не бързайте. Насладете се на всяко едно разтягане на мускулите.

Разтягане на врата
2. Разтягане на врата – останете в седящата поза, която сте заели. Отпуснете главата вдясно и поставете дясната ръка върху главата така че да усетите приятно разтягане в лявата част на врата. Задръжте за около 10 вдишвания и издишвания. Първо отпуснете ръката до тялото, след това брадичката надолу към гърдите и завъртете главата на лявата страна, за да повторите разтягането.След като приключите и на лявата страна отпуснете главата първо към гърдите, задръжте я там за 2-3 вдишвания и издишвания преди да я изправите.

Усукване на тялото
3. Усукване на тялото – легнете по гръб на пода. Поставете ръцете по дължина на раменете с длани обърнати нагоре. Свийте десния крак в коляното, така че да се получи прав ъгъл между торса и бедрото и между бедрото и подбедрицата и отпуснете крака в ляво, докато коляното опре пода. Ако усукването е прекалено голямо поставете възглавничка под коляно. Задръжте в позата за 10 вдишвания и издишвания и след това повторете разтягането и на другата страна.

Стъпки с гърба по пода
4. Стъпки с гърба по пода – останете на пода. Поставете ръцете под главата, с лакти изпънати встрани. Стъпалата и коленете са на широчината на таза. Повдигнете съвсем леко таза от пода и започнете да правите малки “стъпчици” с раменете назад, т.е. отдалечавате раменете от таза. След това се върнете със същите “стъпчици” обратно. Повторете движението около 5 пъти, като отиване и връщане се брои за един път.

Рало или полурало
5. Рало или полурало – останете на пода. Поставете ръцете до тялото с длани обърнати надолу. Свийте коленете и започнете бавно да повдигате таза от земята, като си помагате натискайки пода с ръце. Бавно изправете и краката и задръжте в полурало (виж снимка). Постепенно отпуснете краката назад, така че пръстите да минат зад главата. Задръжте в позата за около 10 вдишвания и издишвания. Отпуснете отново краката в изходно положение и останете в позата за около 5-6 вдишвания и издишвания. Не бързайте да ставате!

Когато сте готови с всички пет упражнения останете на пода, затворете очи и за няколко минути наблюдавайте ефекта от упражненията върху тялото ви.

Ама чакай сега? Ти говориш в заглавието за травми! Да! Изкривяване на таза, изкривяване на раменете, болки в кръста, изгърбване – наблюдавам го при почти всяка една майка, която идва да спортува и кърми. След това трябва поне една година упорита работа, за да се възстанови правилната стойка на тялото.

После да не кажете, че не сте предупредени! Мислете и се подготвяйте физически за кърменето, защото трябва много търпение и сила!

6 Коментари към Кърменето би могло да доведе до травми!
 1. Е, неее. Не съм съгласна. С правилно положение за кърмене – такова, което е удобно за майката, без да натоварва гърба, раменете и врата й, това не се случва.
  На първата ти снимка към статията се вижда точно това, за което пишеш като резултат – кърмиш без опора за гърба и ръцете, раменете се напрягат, болят… резултатът го знаем. Затова превенцията е в добрата поза за кърмене – не някоя определена, а такава, която дава добра опора на тялото на майката, за да може тя на свой ред да държи удобно бебето. Тогава няма и да ги има тези травми от кърменето. А спортът и раздвижването са си винаги добра идея за всяка възраст, пол и занимание.

 2. Както писах и във фейсбук, когато кърмим "на поискване" не винаги можем да използваме помощни средства. И се чудя дали пък кърменето с някакъв режим не е по-добрата опция? Не се ли прекалява леко с това кърмене на поискване? Знаеш, че съм За кърменето на 100% и помагам на майки да кърмят, но просто не ме кефи, когато са изкривени. И за майката не е добре нещо да я боли – става раздразнителна 😉

 3. Кърмя легнала от втория месец. Нямам абсолютно никакви оплаквания и болежки. Удобно е, можеш да си починеш, ръцете ти са свободни за лека книжка примерно (ако бебето суче повече време или все още не напада всичко, което види 🙂
  Направо се чудя защо инструкциите за кърмене не започват с тази поза … би спестило толкова много тревоги и болящи гърбове.

 4. Вероника и аз се чудя, защо инструкциите не започват с лежащата поза 😉 Има обаче майки с по-големи гърди, които не могат да кърмят в тази поза. Освен това в повечето случаи кърмиш обърната на една страна, което води до усукване на кръста и изкривяване на таза. А ако кърмиш по гръб и с по-голямо кърмаче отново се натоварва кръста. пък и както писах, когато кърмиш на поискване не винаги можеш да си полегнеш 😉 Иначе и аз изчетох доста книжки в легналата поза 🙂

 5. Аз също не съм съгласна съвсем с тази идея, че кърменето на поискване нанася такива щети на тялото на майката, при това на Майката като цяло. Кърмила съм на поискване в удобни за мен пози, кърмя все още (девойката е на 2г.), а съчетавам кърмене и работа от как се е родила. Това последното значи, че дори понякога използвам кърменето като начин да укротя и приспя бебето, че да си свърша работата. Въпреки очакванията, а и недостатъчния спорт (тук се срамувам, доскоро танцувах активно), не усещам болежки и травми. Поне не такива, причинени от кърменето. За пример, преди седмица ми се прецака мишката на компютъра и се наложи да прилагам много повече напрежение, за да я контролирам. Веднага ме заболя ръката и се схванах. Явно не съм от желязо 🙂 Но пък кърменето, когато е в удобна поза, когато се нагласям спорен моите нужди и тези на бебето, определено не ме е травмирало още 🙂

  Но пък идеята за упражнения и спорт е много добра. Заслужава си дори и да не е обвързана с кърменето.

 6. БубаМара, радвам се, че се включи в коментарите 🙂 използвам твои дрешки за кърмене и много ти се кефя 🙂
  Явно само аз изпитвам дискомфорт, може би са ми прекалено напрегнати мускулите 😉
  Така или иначе си мисля, че ако човек трябва да споделя опит и всеки сам да решава кое е най-добре за него. За мен спането в едно легло с бебо и кърменето на поискване си е чист мазохизъм 😉 но честно казано не знам как бих постъпила, ако имам второ дете.


[top]
Оставете отговор