Не съм специалист в строителството, но съм чувала, че за да бъде една къща стабилна, се налива яка основа. Ако къщата е под наклон, се  налива още повече основа. Всичко трябва да е равно и стабилно, за да може и къщата да е по-устойчива и най-малкото, когато се храните да не ви седи на една страна супника.

diastaza lechenie

Тези от вас, които редовно четат блага ми вече са го чували, но за другите да пиша пак – диастазата или неестественото раздалечаване на коремните мускули не е вследствие на бременността или на слаба мускулатура, а по-скоро в следствие на изкривена стойка (неправилна подредба на тялото). Ако не се направи необходимото скелетната система да си отиде на мястото, няма как и диастазата да се затвори. С други думи ако гръдният кош или таза са под наклон няма да позволят на съединителната тъкан между правите коремни мускули (където се получава диастазата) да се възстанови.

Много от вас се разочароват, когато чуят, че не им препоръчвам да правят коремни преси и че упражненията като цяло са корективни – за наместване на основата. Вие искате нещата да се случат сега и веднага. Да ви препоръчам да правите коремни преси, планкове, повдигания на краката от шведската стена и да си тръгвате всеки път с мускулна треска на корема. Но, това не е най-важното. Ако не се погрижите за основите, мускулите не си вършат работата ефективно и дори и да имате всеки път мускулна треска след тренировка, диастазата няма да се прибере, а да не говорим, че може и да се увеличи.

Ако искате наистина да си помогнете и да избегнете операция (нещо което хирурзите препоръчват при диастаза) помислете за стойката си. Помолете някой да ви направи снимка в гръб и в профил, от главата до стъпалата, за да можете да видите сами от къде идва изкривяването. Ако се вгледате внимателно, ще можете да откриете сами изкривяванията, ако не потърсете помощ.

За да добиете по-добра представа за правилна и неправилна стойка на тялото, разгледайте долната картинка.

diastaza lechenie

източник: http://www.katysays.com/

Най-често срещаните грешки в позиционирането на тялото са: изнасяне тежестта на таза напред (както е лявата снимка) или изпъчване на гръдния кош напред (снимката в дясно). Трябва да се стремите да позиционирате тялото си както е показано на картинката в средата. В началото може да ви се стори странно и много трудно, за което е необходимо да правите корективни упражнения. Най-доброто от тях, което можете да правите е псоас релаксацията. За нея можете да прочетете повече на страницата на Галя Дензел – ето тук.

Знам, че повечето от вас искат всичко да се случи много бързо и проблемът не е толкова диастазата, а по-скоро мазнините в областта на корема и кръста. Знам, че си мислите, че ако диастазата се прибере ще се прибере и коремът, но това ще се случи не защото се е прибрала диастазата, а защото чрез възстановяване естествената стойка на тялото ще подобрите функцията на всички мускули и системи в тялото, което ще подобри метаболизмът ви и неприятното коремче неусетно ще си отиде. Разбира се движението и храненето са част от процеса, но това мисля, че всеки го знае.

ПП 1 В тази връзка изтривам всички програми за диастаза от блога, тай като те са писани за хора, които тренират с мен и когато правят упражненията знаят как да коригират стойката си, за бъдат те максимално ефективни.

ПП 2 За същото нещо трябва да замислите още докато сте бременна. Нали не си представяте детето ви да живее в крива къща? Това би могло да повлияе на неговото предлежание.

Повече за диастазата и дишане можете да прочетете тук.

Оставете отговор