01 May 2016
May 1, 2016

Моят козунак

Рецепти

Кой е казал, че козунаци се ядат само на Великден? Както казват някои от вас – “Аз ям козунак целогодишно” 🙂 Искам да кажа, че можете да пробвате рецептата и след Великден.

Както някои от вас знаят, бялото брашно и захарта не са ми от любимите съставки. От друга страна ми се искаш кухнята да замирише на печен сладкиш/козунак.

kozunak bez brashno

Разтворих шкафовете и събрах следните съставки:

2 узрели банана
3 домашни яйца или поне от свободни кокошки
2 чаши кокосово брашно (може и бадемово или каквото друго имате в шкафа)
1/2 чаша кокосово масло
кората на един лимон
1/2 чаша кокосови стърготини
1 шепа нарязани фурми – можете да сложите каквито сушени плодове имате в шкафа
2-3 шепи счукани орехи

Първо смачках бананите с вилица. Хубаво ги намачках. След това добавих яйцата. Отново разбърках. Добавих брашното и кокосовите стърготини. Разбърках. Кората на лимона. Разбърках. Получи се леко ронливо тесто. Добавих маслото, фурмите и орехите и започвах да го бъркам на ръка. Получи се точно като тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.

След дълго търсене на формата за сладкиши, оформих козунака върху хартия за печене. Явно някъде дълбоко съм я скрила тази форма или пък съм я рециклирала. Кой знае 🙂

Изпекох козунака в предварително нагрята фурна на 180 градуса. Пече се около 45 минути. С леко запечена коричка по краищата!

kozunak bez brashno

Оги не остана впечатлен от моя козунак! Аз обаче го харесах. Ядох го на вечеря със салата, на закуска с яйца и на обяд със супа 🙂 Надявам се, че и на вас ще ви хареса и ще споделите след това опита си!

Оставете отговор