Ако четете тази статия, най-вероятно вече знаете какво е диастаза и можете да пропуснете следващия абзац.
Диастаза е неестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на правите коремни мускули (шестте плочки), в следствие на което се получава  разкъсване на линеа алба (т.е. съединителната тъкан между мускулите). Това раздалечаване се получава най-вече след бременност, но самата причина за разкъсването на линеа алба, не е самата бременност, а начинът по който работи и използваме цялостния “корсет” от коремни мускули.  
Представете си я тази линеа алба (бяла линия на корема) като един ластик, за който са хванати правите коремни мускули. Този ластик има способността да се разтяга и съответно да се прибира, когато това е необходимо – както по време на бременност. Тъй като обаче “корсетът” от мускули, за който говоря по-горе е една сложна система от мускули, съединителна тъкан и др., разкъсването на линеа алба зависи от всички мускули, които са свързани с нея, както и мускулите, които са свързани с правите коремни мускули.
“Коремната стена в по-голямата си част е изградена от плоски мускули и техните сухожилни разтеглици. Те заемат пространството между таза и долния край на гръдния кош, като някои от тях се простират отчасти и върху гръдната стена. Назад част от мускулите достигат до гръбначния стълб. Към тези мускули спадат: правият коремен мускул, пирамидният мускул, външният и вътрешен кос коремен мускул и напречният мускул. При изграждането на задната стена на  коремната кухина участват квадратният поясен мускули и големият и малкият объл коремен мускул. Последните два имат опора на гръбначния стълб, но преминават на бедрото и функционално са свързани с него.” Анатомия на човека, Г.Гълъбов, В.Ванков, Медицина и физкултура 1977
Само си представете колко е сложна структурата на коремната стена! Не, не е необходимо да запомните всички мускули които участват в изграждането ѝ, а да осъзнаете, че всеки едни мускул има своя принос за състоянието на линеа алба. Няма да е коректно да разглеждаме диастазата като проблем само на правите коремни мускули, тъй като това е проблем на мускулите на цялата коремна стена, на гръбначния стълб, че дори и на бедрата. Съответно, ако искаме да повлияем на прибирането на правите коремни мускули и на диастазата, трябва да обърнем внимание на всички тези мускули и на цялостното състояние на тялото.
Нека да не ви губя повече времето с теория, а да преминем към практиката.

Псоасите са захванати за гръбначния стълб и свършват от вътрешната страна на бедрото. Когато тези мускули са прекалено стегнати, това оказва косвено влияние върху стойката на тялото и корема

Част от вас, които следят блога ми са запознати с онлайн програмата “Не на диастазата”, по която работим заедно с Маги Пашова (повече за програмата ТУК). Програмата включва серия от упражнения, които са лесни за изпълнение в домашни условия, не изискват предварителна подготовка  и не отнемат време. Сред тях има едно “упражнение”, което ми е любимо! То е първото упражнение в програмата и е магическото “упражнение”, което помага на момичетата да затворят “дупката в корема”. Това “упражнение” се нарича ПСОАС РЕЛАКСАЦИЯ.
Забелязвате ли, че слагам упражнение в кавички? Не е случайно. Това не е точно упражнение, а по скоро релаксация. Позволяване на мускулите псоаси да се отпуснат и това да повлияе на позицията на гръдния кош, а това съответно да повлияе на прибирането на корема. Ако успеете да приберете гръдния си кош в неговата неутрална позиция, както и  цялото тяло със сигурност ще имате резултати. Повече за естествената стойка можете да прочетете ТУК.

Пробвайте! Много е приятно. Предизвиквам ви да направите следното: измерете колко е голяма Вашата диастаза (ако не знаете как – вижте ТУК). Поставете си за цел да правите псоас релаксация всеки ден за 10-15-20 минути за минимум един месец. След един месец проверете отново резултатите.
Трудно ми е да ви обещая, че на 100% ще имате резултат. Както разбрахте от текста по-горе, прибирането на линеа алба зависи от много мускули, но отпускането на гръдния кош е едно добро начало.
Ако искате да научите още упражнения за прибиране на диастазата и възстановяването на естествената стойка на тялото, включете се в нашата онлайн програма “Не на Диастазата” – ТУК. А ако имате някакви въпроси, пишете ми в коментарите, ще се постарая да отговоря възможно най-бързо.
4 Коментари към Най-ефективното упражнение за прибиране на диастаза!
  1. Не работи видеото. Не мога да го изгледам.

  2. Здравейте, вдигането на тежко, визирам бебетата влияе ли за влошаване на диастазата?

  3. Здравейте,
    родих преди година и половина и коремът ми се беше прибрал напълно. Кърмих в продължение на една година, след което спрях и коремът ми рязко започна да расте. Започнах да правя леки упражнение у дома, а след това продължих и във фитнес зала с инструктор. При стартирането на последната тренировка още с първото упражнение рязко ме заболя нещо като мускул от дясно на пъпа по вертикална дължина. Изгледах видеото ви за диастазата и се опитах да направя проверката, но освен, че с лягането на постелката още ме опъна и заболя коремът на въпросната зона, то друго не успях да установя, що се отнася до диастаза 🙁
    Минаха няколко часа от въпросната тренировка и болката не отшумява. Трябва ли да се притеснявам? Да ходя ли веднага на доктор или да изчакам? Дали става въпрос за разтягане или разкъсване на мускул? Благодаря ви за отделеното време!


[top]
Оставете отговор