Ако четете тази статия, най-вероятно вече знаете какво е диастаза и можете да пропуснете следващия абзац.
Диастаза е неестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на правите коремни мускули (шестте плочки), в следствие на което се получава  разкъсване на линеа алба (т.е. съединителната тъкан между мускулите). Това раздалечаване се получава най-вече след бременност, но самата причина за разкъсването на линеа алба, не е самата бременност, а начинът по който работи и използваме цялостния “корсет” от коремни мускули.  
Представете си я тази линеа алба (бяла линия на корема) като един ластик, за който са хванати правите коремни мускули. Този ластик има способността да се разтяга и съответно да се прибира, когато това е необходимо – както по време на бременност. Тъй като обаче “корсетът” от мускули, за който говоря по-горе е една сложна система от мускули, съединителна тъкан и др., разкъсването на линеа алба зависи от всички мускули, които са свързани с нея, както и мускулите, които са свързани с правите коремни мускули.
“Коремната стена в по-голямата си част е изградена от плоски мускули и техните сухожилни разтеглици. Те заемат пространството между таза и долния край на гръдния кош, като някои от тях се простират отчасти и върху гръдната стена. Назад част от мускулите достигат до гръбначния стълб. Към тези мускули спадат: правият коремен мускул, пирамидният мускул, външният и вътрешен кос коремен мускул и напречният мускул. При изграждането на задната стена на  коремната кухина участват квадратният поясен мускули и големият и малкият объл коремен мускул. Последните два имат опора на гръбначния стълб, но преминават на бедрото и функционално са свързани с него.” Анатомия на човека, Г.Гълъбов, В.Ванков, Медицина и физкултура 1977
Само си представете колко е сложна структурата на коремната стена! Не, не е необходимо да запомните всички мускули които участват в изграждането ѝ, а да осъзнаете, че всеки едни мускул има своя принос за състоянието на линеа алба. Няма да е коректно да разглеждаме диастазата като проблем само на правите коремни мускули, тъй като това е проблем на мускулите на цялата коремна стена, на гръбначния стълб, че дори и на бедрата. Съответно, ако искаме да повлияем на прибирането на правите коремни мускули и на диастазата, трябва да обърнем внимание на всички тези мускули и на цялостното състояние на тялото.
Нека да не ви губя повече времето с теория, а да преминем към практиката.

Псоасите са захванати за гръбначния стълб и свършват от вътрешната страна на бедрото. Когато тези мускули са прекалено стегнати, това оказва косвено влияние върху стойката на тялото и корема

Част от вас, които следят блога ми са запознати с онлайн програмата “Не на диастазата”, по която работим заедно с Маги Пашова (повече за програмата ТУК). Програмата включва серия от упражнения, които са лесни за изпълнение в домашни условия, не изискват предварителна подготовка  и не отнемат време. Сред тях има едно “упражнение”, което ми е любимо! То е първото упражнение в програмата и е магическото “упражнение”, което помага на момичетата да затворят “дупката в корема”. Това “упражнение” се нарича ПСОАС РЕЛАКСАЦИЯ.
Забелязвате ли, че слагам упражнение в кавички? Не е случайно. Това не е точно упражнение, а по скоро релаксация. Позволяване на мускулите псоаси да се отпуснат и това да повлияе на позицията на гръдния кош, а това съответно да повлияе на прибирането на корема. Ако успеете да приберете гръдния си кош в неговата неутрална позиция, както и  цялото тяло със сигурност ще имате резултати. Повече за естествената стойка можете да прочетете ТУК.

Пробвайте! Много е приятно. Предизвиквам ви да направите следното: измерете колко е голяма Вашата диастаза (ако не знаете как – вижте ТУК). Поставете си за цел да правите псоас релаксация всеки ден за 10-15-20 минути за минимум един месец. След един месец проверете отново резултатите.
Трудно ми е да ви обещая, че на 100% ще имате резултат. Както разбрахте от текста по-горе, прибирането на линеа алба зависи от много мускули, но отпускането на гръдния кош е едно добро начало.
Ако искате да научите още упражнения за прибиране на диастазата и възстановяването на естествената стойка на тялото, включете се в нашата онлайн програма “Не на Диастазата” – ТУК. Започваме съвсем скоро – на 22 януари 2018г. А ако имате някакви въпроси, пишете ми в коментарите, ще се постарая да Ви отговоря възможно най-бързо.
3 Коментари към Най-ефективното упражнение за прибиране на диастаза!
  1. Не работи видеото. Не мога да го изгледам.

  2. Здравейте, вдигането на тежко, визирам бебетата влияе ли за влошаване на диастазата?


[top]
Оставете отговор