Толкова често чувам това изречение. Дори и аз самата се оплаквам от време на време. Чета, попивам, знам какво трябва да се прави и дори съветвам хората, но пусти удобства толкова много са ни разглезили, че си търпим болката и си живуркаме.

Ще обобщя накратко кои са най-големите врагове на кръста, съответно на гръбначния стълб.

Враг №1 Седенето на едно място на стол – това първо създава голямо напрежение върху дисковете на гръбначния стълб и второ скъсява мускулите на бедрото, което неминуемо се отразява на кръста.Един работен ден е 8 часа, от тях около 1 час прекарваме в път до работното място, като прибавим още средно 2 часа за хранене в седнало положение, стават общо 11 часа седене на ден. Според вас с колко движение бихме могли да го компенсираме? Какво да правим? – да се стараем да ходим колкото можем повече пеша! Лесно и просто. Минимумът е един час. Малко трудно изпълнимо в сегашните зимни условия, но само да се стопи този сняг …

Враг №2 Носенето на високи токчета!Every Woman’s Guide to Foot Pain ReliefКакто виждате дори и минимално токче ще промени общия център на тежестта и за да коригирате стойката ще натоварите кръста. Какво да правим? Носете ниски обувки и ходете, колкото можете по-често босички.

Враг №3 Слаба мускулатура на торса (средната част на тялото). Знаете, че мускулите на тялото не работят изолирано, а са една перфектна “машинка”. Какво да правим? Поддържайте корема и кръста в добро здраве и ги тренирайте редовно. Подходящо упражнение за здрав таз и корем е планк.

изпънете коленете, обърнете опашната кост нагоре към тавана и изнесете тежестта на тялото върху петите
Враг № 4 Липса на гъвкавост. При всяко едно движение мускулите се скъсяват, а за да поддържаме естествената дължина на мускулите трябва да ги разтягаме редовно.Какво да правим? Разтягайте задната част на бедрата.Враг №5 Неудобно легло и поза на спане.Леглото трябва да бъде право и по-скоро твърдо. Нали знаете старите матраци как се изкривяват и променят и нашата стойка? Старайте се да спите по гръб.Какво да правим? Пробвайте, когато спите на една страна да поставите възглавница между бедрата си. Това ще предотврати изкривяване в тазобедрените стави.
Със сигурност всеки един от вас знае каква е причината, за да го боли кръста. При мен се появиха болки от лекото застояване поради лошите метеорологични условия и нощното кърмене в неудобна поза. Отивам да спортувам, да се разтягам и намествам. А вие какво ще направите, за да облекчите болката в кръста?

Оставете отговор