Сещате ли се коя е най-проблемната зона на жените след раждането?

Коремът.

 

Обикновено, коремът най-бавно се възстановява и най-често “тормози” жените. В повечето случаи след раждането, освен че коремът е отпуснат и леко виси има и доста кожа, на която ѝ трябва малко време, за да възстанови предишната си форма.

Всъщност външният вид на корема обаче не е единственото, което трябва да ви притеснява. Сигурно знаете, че когато расте корема по време на бременността, мускулите на коремната стена се “разтварят” в ляво и дясно. Което е абсолютно нормално. При 66% от жените обаче се получава по-голямо отдалечаване на мускулите, което е познато като diastasis recti. Нещо като лека херния на стомаха през коремните мускули. Diastasis recti се появява най-често след 2 триместър, когато плодът и коремът се уголемяват.

Как да проверите дали имате diastasis recti?

Какво да правите, ако установите, че имате diastasis recti?
Най-важно за възстановяването на коремните мускули е стойката на тялото. За нея можете да прочетете повече тук.

Едно от упражненията, което ще ви помогне да възстановите раздалечаването на коремните мускули, както и да ги “събудите” се нарича “активиране на коремните мускули”:

Желателно е да правите упражнението на гладно. Не задържайте прекалено дълго в най-крайната позиция.

Не забравяйте да проверявате разстоянието между двете стени на коремната мускулатурата, за да можете да следите прогреса. След като се възстановите напълно можете да продължите с по-динамични упражнения за корема. А какви точно могат да бъдат те, ще ви разкажа следващия път.

29 Коментари към Проблемни зони след раждането
 1. […] като написах ститията (клик) за диастазата на правите коремни мускули и започнах […]

 2. […] се, че след като прочетохте предишната статия, сигурни сте че няматe диастаза на правите коремни […]

 3. […] в блога е първата част от серията за проблемните зони (цък), което ми подсказва да продължа с темата. Следващата […]

 4. […] се, че тази тема много ви вълнува. Очевидно много от вас имат проблем с […]

 5. А има ли шанс да се върнат мускулите, ако се започне с упражненията по-късно (аз съм почти 3 години след раждането на сина си)? Непосредствено след раждането физиотерапевтката ми беше казала, че нямам никакъв шанс, но тъй като отслабнах бързо и липсата на коремни мускули не ме притесняваше толкова? Сега ми е по-трудно да се пазя във форма и много ми се иска да си върна корема от преди бременността 🙁

  • Здравей, Соня, да според мен има шансове. По-добре да започнеш по-късно, отколкото никога. Препоръчвам ти да пробваш да върнеш мускулите в тяхното естествено положение чрез упражнения. Препоръчително е упражненията да се правят всеки ден. Има момичета, с които тренираме и споделят, че диастазата им се е прибрала. Ще помоля някоя от тях да сподели личния си опит тук. Не се отчайвай, а действай 🙂

 6. Благодаря ти много за отговора!
  …ще се постарая да постоянствам повече, обикновено в това е разковничето 🙂

 7. Здравейте, родих преди 9 месеца и корема ми още не се е прибрал. Килограмите си ги върнах, слаба съм си както преди да забременея. Като направя теста за диастаза разстоянието между коремните мускули е около 1 пръст (навсякъде чета че трябва да е повече за да има проблем), но като ставам от легнало положение на корема ми се получава едно издигнато по средата и се получава нещо като триъгълник, погледнато отгоре (не знам дали го обясних добре) И сега не знам дали да правя упражнения за диастаза или интензивни коремни преси за стягане на корема

  • Здравей, Сиси 🙂 много, много съжалявам за късния отговор. Едва сега видях, че имам нов коментар.
   По принцип при диастаза не се препоръчва да се правят коремни преси и да натоварваш правите коремни мускули, така че да се образува “триъгълник” както ти си го описала. Опитвай се да избявгваш сякакви такива упражнения и/или пози, защото това би могло да доведе до влошаване на диастазата.
   Започни с редовни упражнения за корема за 1 месец и виж дали ще има разлика. Щом е толкова малко разстоянието, значи бързо ще се възстанови 🙂

 8. Здравейте, може би пиша късно за тази статия, но сега чета статията. Аз съм раждала 2-пъти. Малкото ми детенце е на 1.3м. Преди месец ме оперираха от пъпна херния, появила се в следствие на бременността. Всеки ден почти се качвам на пътеката и ходя около час, искам вече да си прибера корема…, посъветвайте ме нещо… Имам само 2кг. да сваля, за да си възвърна теглото от преди първото забременяване. Храня се, мисля, здравословно… Кога мога да започна да спортувам активно за прибиране на корема?

  • Здравей, Люба,
   най-добре е да се консултираш с твоя лекар и той да ти каже кога можеш да започнеш с упражненията. Аз лично не бих ти препоръчала ходене на пътека. Ако имаш време по-ефективно е да ходиш на разходка навън.
   Доколкото разбирам вече нямаш пъпна херния, т.е. това което те дразни са мазнини в областта на корема. А за това трябва правилна храна и постоянство.
   Успех

 9. Да, и за бебка ще са много приятни дълги разходки на чист въздух, но времето е кофти сега. Лошото е, че нямам търпение вече… Мислех се, че след операцията ще се отърва от досадния корем, но не ми се получи точно така. Чаках цяла година след раждането, без да мога да правя упряжнения, защото ми казаха, че при херния са противопоказни. Сега отново чакам и това ме побърква. Храним се изключително здравословно, старая се да спазвам всички норми. Мъжът ми е много запален по здравословният начин на живот, а си имаме и две деца 😉 56кг. съм, на 31години, 168см. Нямам стрии, целулит почти не се забелязва. Имам нужда от стягане и премахване на вече до болка познатия корем. Но…. ще се справя… 🙂

 10. Все пак благодаря, от утре започвам да дишам и да се опитам да стоя изправена. В началото на януари ще сме в София и ще се постарая да дойда и да се запознаем, ще се радвам!

 11. Здравейте,

  Много полезна информация. Родих преди месец второто си дете и установих, че имам един пръст разстояние. Има ли други подходящи упражнения и за колко време горе долу биха ср възстановили мускулите в изходна позиция?

  • Здравей, Милена,
   радвам се, чи информацията ти е била полезна. Дай си още малко време. Много скоро си родила. Един пръст би трябвало да се прибере много бързо.
   Прочети тази статия тук и тук!
   При всеки възстановяването е различно! Прави много разходки и се научи да стягаш коремните мускули. Раздалечаването ще се възстанови бързо!
   Поздрави,
   Ваня

 12. Здравейте,поздравления за прекрасната статия.
  За съжаление доста късно я откривам….
  Въпросът ми е следния:Родих сина си преди 19г,беше едро бебе(4 кг),а аз много слаба и докторите ме увериха,че решение на проблема с коремната стена няма.
  Тренирам усилено от 2 год и сега разбирам защо няма ефект върху коремните мускули.Та мисълта ми е,дали би се повлияла диастазата от специализирани тренировки или да се примиря?

  • Здравей, Надя,
   НИКОГА НЕ Е КЪСНО! Ако си в София, можем да се видим на живо и да ти обясня как да коригираш стойката на тялото си, за да могат мускулите да се приберат. Ако искаш можеш да изчакаш края на септември месец. Тогава ще пусна изцяло он-лайн програма за възстановяване от диастаза! Диастазата не е проблем на мускулите, а на цялото тяло. Ти се опитваш да възстановиш коремните мускули, но проблемът не е в тях. Проблемът е в стегнати рамене, стегнати облици, в неправилна позиция на гръдния кош или таза и др. Представи се един килим, който се къса винаги на едно и също място. Ти го шиеш, той се къса. Винаги на едно и също място. Докато не установиш, че домашният ти любимец ходи и дърпа това място. Докато не преместиш килима в друга стая или не намериш друга играчка на домашния любимец, късането ще продължи. Ако ме разбираш какво искам да кажа 😉

 13. Здравейте, родих преди 10 месеца второто си дете. Оказа се, че имам диастаза и херния. След консултация с хирург ми препоръчаха поставяне на платно. На мен ми се иска да избегна тази операция. Тайничко вярвам и искренно се надявам да мога да оправя проблема с някакви упражнения. Четох, обаче че за диастазата има упражнения, които са противопоказни. Моля за съвет!

  • Здравей,
   Препоръчвам ти, ако си в София да дойдеш и да се видим. За възстановяването на диастазата най-важно е да възстановиш естествената позиция на тялото. Представи си един пуловер, който се е разплел. Баба ти го плете и кърпи, а ти дърпаш нишката непрекъснато. Ако не спреш да дърпаш нишката, пуловерът никога няма да бъде закърпен. Т.е. трябва да установиш какво причинява диастазата, за да я възстановиш. Не е толкова важно какви упражнения не трябва да правиш.

 14. Здравейте и аз имам проблем след раждането.Родих преди 1,8месеца след раждането получих едни издуване на корема горе към стомаха.Двама хирурзи казаха чее херния ,но вчера ходих при друг хирург който каза че имам раздалечаване на мускулите .Сега попаднах на вашите коментари по темата. Прочетох всичко което е споделено от други потърпевши женички след раждане, който са го получили но никоя не споделя да има болки.
  При мен картинката е следната:Имам раздалечаване на мускулите +пъпна херния+болки.При завъртане на ляво и дясно усещам много силно схващане някъде странично под ребрата.Болката е много силна е с ръце хващам тялото си за да го завъртя напред .Боли ме и като лежа на ляво и дясно ,все трябва да подпирам с завивката си отдолу под тялото ми зада мога да се наместя.Аз съм с наднорменно тегло и корема ми е огромен.Един път е по прибран а друг ден огромен.Или сутрин е по-малък а след обяд вече в балон.Доктора при който ходих вчера каза че вероятно имам проблем с дебелото черво и за това толкова се надувам.
  Но да се върна на проблема с раздалечаването на мусколите и защо ме боли ?
  Когато лягам и се изправям от легнало или седнало положение корема ня стомаха се надува като голям картоф ,става като хълмче.
  Искам да ви попитам за съвет ,какво трябва да се направи в моя случай.
  Извинявам се за дъргото обяснение и че ви отнемам толкова от времето .Благодаря ви предварително .

  • Здравей, Роси,
   благодаря ти, че си писала. Признавам си, че нямам идея защо те боли. До сега съм имала една клиентка с болки, но само при допир или натиск. След няколко месеца упражнения, тези болки изчезнаха. Пиши ми, моля те, на мейл vanya@fitbabyhotmama.com, за да ти опиша подробно как бих могла да ти помогна. Най-вероятно е съвкупност от няколко неща. Моята специалност са упражненията и аз мога да ти помогна с това. От там нататък ще трябва да потърсиш и коремен хирург и диетолог и гостроентеролог, за да може да се подходи към проблема ти цялостно. Чакам да ми пишеш. Поздрави, Ваня

 15. Здравейте,сега случайно разбрах за доастазата.Родих преди 7м.и от 4м.близо започнах упражнения за корем и то усилени,но коремът ми не се прибира.Предполагам имам диастаза,въпросът ми е ,дали съм си наередила с упражненията до сега?

 16. Здравейте, родих преди 3 месеца, между коремните стени имам 3-4мм разстояние. Въпросът ми е имам ли диастаза, стените плътно една до друга ли трябва да са?

  • Здравейте, Габи 🙂

   При всеки човек има различно раздалечаване на правите коремни мускули. Според изследванията всичко над 7мм се брои за диастазата. Ако имате съмнение е най-добре да се видите със специалист.

 17. Здравейте, след раждането почнах да се изпускам по голяма нужда. Сега освен на детето слагам и на себе си памперс.

  Има ли някакви упражнения, които след като ги направя да спра да се изпускам.

  • Здравейте, Милена 🙂 По голяма или по малка нужда. Ако е по голяма не съм сигурна, че мога да помогна. По малка има доста неща, които могат да се направят. На първо място, да отидете на лекар, за да прецени степенна и увреждане и след това да започнем програма с упражнения за възстановяване. Моя колега от ресторативното движение направи свой център, където ще работи с жени с проблеми с тазовото дъно. Можете да я намерите тук: http://physiofit.bg/

 18. Manuscript is a collective name for texts


[top]
Оставете отговор