Ей така от самосебе си възникна рубриката “Проблемни зони след раждане” 😉 Повечето раждали жени, знаят, че тя не е само една. По мое мнение на второ място след корема, идва ред на кръста. Няма майка, която да дойде да спортуваме и да не се оплаче в един или друг момент от болки в кръста.

Още по време на бременността, кръста започва да създава проблеми на мама. Това, разбира се, може и да се избегне с много движение, правилна стойка на тялото, ходене на равни обувки и специфични упражнения.

Най-честите причини за появата на болки в кръста след раждането са:
1. Слаби мускули на коремната стена – особено, ако сте родили със секцио. Мускулите на корема буквално са разрязани и за да можете да държите тялото изправено компенсирате с мускулите на гърба. От там се появяват и болките.
2. Неправилна стойка по време на кърмене – в първия месец от живота на новороденото прекарваме почти цялото време в кърмене 😉 особено ако кърмите на поискване. Старайте се, когато кърмите винаги да ви е удобно. Облегнете гърба, ако е необходимо поставете възглавници под ръцете и под коленете.
3. Неудобна поза при спане. Не знам за вас, но аз спах първата една година с Оги в едно легло и почти всяка сутрин се събуждах схваната тук или там. За радост зная какви упражнения да правя, за да си помогна да не се задълбочи проблема и да облекча болката.
4. Слаби мускули още преди да забременеете – жените, които се грижат за себе още преди бременността са изкчючителна рядкост (мои наблюдения). Колкото повече се движите, спортувате и обръщате внимание на сигналите, които ви изпраща тялото, токлкова по-лесна и безболезнена бременност ще имате. Все пак по време на бременността ще бъдете ограничени да изпълнявате голяма част от упражненията. Бъдете активни още преди да забременеете.
5. Лоша стойка на тялото преди, по време и след бременността. Тази причина, може би трябваше да я сложа на първо място. Почти всеки човек има леко изкривяване и съответно лоша стойка на тялото. Това не означава, че трябва да се примирите с тоза факт, а напротив да направите всичко възможно, за да го преборите.
И тъй като със сигурност искате да знаете какво да  направите, за да не ви боли кръста след раждане следващия път ще споделя и няклко много ефективни и подходящи упражнения.

Оставете отговор