Наскоро, обсъждайки и дискутирайки хранителния режим на една клиентка, тя стигна до заключението, че всъщност аз трябва да пиша какво и кога ям, а не тя на мен 🙂 Хитро, нали?

Но всъщност това е много важно. Едно е да ви говоря какво трябва да ядете, как да се храните и какво да избягвате, друго е да го видите на практика.

Формулата е елементарна и лесна за изпълнение. Старая се да спазвам ниско въглехидратен-високо мазнинен режим. Не само, защото това е режимът, с който най-лесно се свалят мазнини, но и защото имам ниска функция на щитовидната жлеза, което означа, че диетата ми трябва да изключва глутен. Е, тази щитовидна жлеза ми играе лоша шега и лесно качвам килограми, дори и със здравословни храни, но това е една друга тема.

Спазвам Ниско-въглехидратно високо-мазнинно хранене, което означава всяко едно хранене от деня да съдържа 60%мазнини, 25%протеини и 15%въглехидрати. Тъй като мазнините са калорични, 1гр. мазнина е 9ккал, протеините и въглехидратите имат по 4ккал, е лесно да си набавим необходимото количество мазнини без да ни се повръща от мазно 🙂

surova torta

Сурова торта – дори и децата я харесват!

Ето няколко примера:

Закуска: 30гр смлян сусам и 30гр краве масло (сусама го ям в момента, защото нещо ме наболява коляното) или 3с.л. тахан. Понякога заменям маслото с гхи.

2ра закуска: 3 варени яйца, 30гр масло и 1 краставица или 100гр кашкавал с 2 домата или домашно приготвени палачинки, т.е. без брашно с масло и марули

3та закуска: шепа сурови ядки (обикновено накиснати) – тази закуска не винаги присъства в менюто

Обяд: салата – два домата, краставици, сурови слънчогледови семки и 1 парче филе от сьомга (около 200гр.) или зелунчукова супа и кюфтета на скара или пълнени чушки с извара и заквасена сметана

Следобедна закуска: шепа ядки – не винаги

Вечеря: зеленчуци на пара и 100гр сирене или свинка пържола със салата или пълнени домати с извара и обезсолени маслинки

Това обаче е моят режим и знам, че за някои от вас е трудно да го спазвате. Всеки има различно мнение за това кое е здравословно и кое не. Терминът „Балансирано/здравословно хранене“ има различно значение за всеки. За мен балансирано е НВ-ВМ (ниско въглехидратно, високо-мазнинно хранене), за друг балансирано е суровоядството, за трети балансирано е вегетарианството. Но мисля, че всеки един би се съгласил със следните прости правила, които трябва да се спазват, ако искате да се храните „здравословно“, да доставяте на организма си качествено гориво.

 1. Храната трябва да е цяла – изяжте цялата ябълка, не изхвърляйте обелката (освен ако нямате съмнения, че е много обработвана). Млякото е хубаво да е цяло – т.е. да не са му отнети мазнините, защото това означава допълнителна обработка с химикали. Яжте месото с естествените му мазнини.
 2. Храната не трябва да е пакетирана – колкото е по-голяма и по-шарена опаковката, толкова по-голяма е вероятността от съдържание на консерванти, оцветители, ароматизатори и т.н.
 3. Храната трябва да е разнообразна – скуката убива желанието за чисто хранене. Търсете информация за нови, интересни рецепти и експериментирайте.
 4. Храната трябва е прясна – ако са зеленчуци или плодове е хубаво да са сезонни и пресни. Ако пък е нещо готвено е хубаво да се яде до два часа след приготвянето му.
 5. Храната трябва да се дъвче бавно – сигурно сте чували, че храната трябва да се дъвче 32 пъти преди да я преглътнете. Това може би е малко пресилено, а и е доста затормозяващо да си броиш хапките, но бавното хранене е по-засищащо и вероятността от преяждане по-малка.
 6. Избягвайте сол, захар и бяло брашно. В малки количества солта и захарта са полезни, но ако се прекали с тях са вредни, това мисля, че на всички е ясно 😉
 7. Храната трябва да се приема в ограничени количества – има различни правила за количествата, но според мен добър ориентир е нивото на ситост. Да станете от масата леко гладни. Или да си сипете порция в чинията и да не посягате за допълнително.

Какъвто и хранителен режим да сте избрали, важното е да се чувствате енергични, да имате сили да изпълнявате ежедневните си дейности и да сте здрави. З-Д-Р-А-В-И! От там нататък всичко е само теория и всеки има право на избор, лични убеждения и уважение.

Един коментар към Спазване на хранителен режим или как се храни Ваня
 1. Обичам всякакви диети, базиращи се на ПЪРЖОООО-О-О-О(Оооооу!)-ОЛИ
  (под диета имам предвид определен целенасочен режим на хранене, а не безразборно гладуване на стомаха и ДУШАТА!)
  😀


[top]
Оставете отговор