Знаете ли какво е Хашиомото? Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, което влияе на щитовидната жлеза. При Хашимото, щитовидната жлеза не може да произвежда хормони, които регулират начина, по който тялото използва енергия.

Поза Риби Всички обърнати пози, стимулират функцията на щитовидната жлеза.

Поза Риби
Всички обърнати пози, стимулират функцията на щитовидната жлеза.

Защо Ви занимавам с автоимунни заболявания? Първо, защото аз самата имам Хашимото и второ, защото вероятността да имате проблем с щитовидната жлеза се увеличавапрез бременността или след раждане. Освен това, една от причините да имате проблеми с щитовидната жлеза е радиационното облъчване. Преди време четох едно изследване, че особенно на Балканите всяка трета жена има подобни оплаквания, които се дължат на Чернобил. Така че вероятността да имате проблеми с щитовидната жлеза е огромен.Много хора, които имат болестта на Хашимото, често имат ниска функция на щитовидната жлеза, което е и по-често срещания вариант иводи до следните симптоми:1. Умора – ставате сутрин след 8-10 часов сън, пиете кафе или чай и след няма и 2 часа отново ви се иска да си полегнете. Какъв по-лесен начин да преборите умората, освен чрез спорт. Разбира се най-вероятно ще трябва да намалите времетраенето на тренировките, но в никакъв случай не ги пренебрегвайте.

2. Покачване на теглото – това е един от първите симптоми, който ще забележите. Храните се малко, движите се, пиете вода и правите всичко, което ви съветва вашият треньор, диотологили лекар и въпреки това качвате килограми. Най-вероятно това се дължи на проблеми с щитовидните хормони. Тренирайте, за да контролирате теглото си.

3. Подуване – събуждате се сутрин подути и подпухнахи. Пийте повече вода и тренирайте. Това ще ви помогне да избегнете напълно подуването или поне тоще е едва забележимо.

4. Усещане за студ – ръцете и краката ви санепрекъснато студени. Отново можете да си помогнете със спорт. Спортът подпомага оросяването на крайниците.

5. Мускулни и ставни болки – Всяко мускулче ви боли, така както при настинка.С лека гимнастика, йога и/или разтягания можете да преборите мускулните и ставни болки.6. Запек – спортът и здравословното хранене са най-добрият метод да се справите с констипацията.

7. Депресия– когато спортувате отделянето на хормони в тялото се засилва. Спортувайте, за да преборите депресията и честите смени на настроението.

Поза Камила

Поза Камила
Позата Камила, също стимулира щитовидната жлеза

8. Проблеми със зачеването – тук вече наистина е най-добре да се консултирате със специалист, но има безброй изследвания, че активният спорт повишава либидото, което е първа стъпка към зачеването 😉

9. Проблеми с кърменето – много рядко се среща, но е възможно да имате проблеми с кърменето. Както вече споменах, спортът стимулира отделянето на хормони и това ще увеличи лактацията.
Не забравяйте, че трябва да се консултирате с ендокринолог, който ще ви предпише определено лечение. Спортът само ще подобри Вашите резултати и ще ви помогне да се преборите успешно с неприятните симптоми на болестта.В материала за използвани факти от сайта http://www.womenshealth.gov

7 Коментари към Страдате ли от Хашимото? Тренирайте!
  1. Благодаря за полезната информация!
    Весела Коледа!!!

  2. Тренировките и йогата няма да спрат унищожението на жлезата. Дори няма да го забавят. Защото причината е друга, именно че мозъка не разпознава щитовидката като свой орган. Добре е да прочетете повече в този сайт, за да не се заблуждават незапознати болни и да им се губи времето с някакъв хранителен режим или физически упражнения www-thyroid-bg.com или http://www.thyroid-bg.net. Единия от двата със сигурност работят

  3. Грешка в линка на единия сайт – http://www.thyroid-bg.com
    Сега е правилно написан !

  4. Здравейте, от 2013 г.съм с Хашимото. Пия Еутирокс от 25 мг. През вторара ми бременност увеличих дозата до 75, но като родих отново се нуждаех от 25 мг. На 38 год.съм. Никога не съм тренирала, освен че ходя много пеша. От пет месеца спортувам активно и стойността на ТСХ е 1.08. Никога не ми е бил толкова добре хормона,така че при мен спорта оказва много добро влияние на жлезата. Статията е много хубава. Освен това съм и с диастаза и тук в този саийт единствено има пълна информация за диастазата.

    • Благодаря за милите думи, Диана 🙂 Радвам се, че хормоните Ви са в норма и имате желание и воля за тренировки! Проблеми с килограмите имате ли? Аз забелязвам, че като цяло трудно контролирам килограмите – т.е. ако не внимавам какво ям, веднага качвам.


[top]
Оставете отговор