Знаете ли, че около 80% от жените над 30 годишна възраст имат проблем с изпускане в гащите? Това е горчивата истина и може би ти, който четеш си един от тях или някой твой близък ти е споделил за подобен проблем. Все пак рядко се говори за това. Малко е срамно да си признаеш, че се подмокряш. Няма нищо срамно! Говорете, търсете информация и се упражнявайте, защото така нареченото свличане на органите е обратим процес. Освен това колкото по-рано започнете да работите върху тазовото дъно и върху възобновяването на еластичността на мускулите, толкова по-добре, защото с времето ще става само по-зле. Ако сега се изпускате само при кихане, след време ще трябва да ходите с памперси за възрастни. Не се шегувам!

Откакто водя занимания “Възстановителна гимнастика за мами” няколко момичета са споменавали, че имат подобен проблем. Предполагам сте чували, че това свличане на органите се получава доста често по време на раждане. В началото мамите с подобен казус отказваха да скачат или да правят каквито и да било упражнения с тръскане. Искам да се похваля с моята гордост Атина*, която от пълен отказ да скача на въже, вече скача 2 минути без проблем. Целта е да достигнем 10мин. без прекъсване.

Започнахме целенасочена работа за тазовото дъно около средата на септември 2011. Януари 2012 мускулите на тазовото дъно започнаха да възвръщат еластичността си и да си вършат работата. А именно, да поддържат органите на мястото им, както и да ни позволяват да контролираме позивите за уриниране. Тренирахме по 2-3 пъти седмично, като упражненията, специфични за тазовото дъно, отнемаха не повече от 10-15минути. Когато има време, Атина прави упражнения и в къщи, но предимно разчита на моята подкрепа и подканване 😉 Готино е да има кой да те ръчка!

Както сами разбирате, за сравнително кратък период, с не много големи усилия сме се приближили до желания резултат. Упражненията, които правим са различни видове разтягания и са приложими по всяко време на деня и навсякъде. Важна е също така и промяната на някои навици, за които въобще не се замисляме, но влияят върху здравето на тазовото дъно. Ето с какво бихте могли да започнете и Вие:

1. Ако ви се ходи до тоалетна, не се стискайте!
2. Не гълтайте корема. Това го прави почти всяка жена (вкл. и аз понякога). Това създава налягане върху органите и ги избутва надолу. Старайте се да държите корема отпуснат. Ако искате да е стегнат тренирайте и се хранете правилно.
3. Ходете колкото можете повече боси или поне на равни обувки. Нали знаете, че “Гъзът е свързан с веждите”. Е в тялото мускулите са свързани един с друг и е важно да ходите на равна подметка, за да поддържате по-лесно таза в неутрална позиция. Така ще поддържате и тонуса на мускулите.
4. Не вкарвайте опашната кост навътре. Ако са ви учили, че така е правилно, знайте че това само прави мускулите на тазовото дъно по-слаби.
5. Ако практикувата йога, внимавайте с коремното дишане. Това отново създава налягане в коремната област и върху органите, а това както вече споменах ги “избутва” допълнително надолу.

Знам, че е трудно да промените навиците си, но си струва да опитате!

3 Коментари към Упс, изпуснах се!
  1. […] името е сменено. Може би си спомняте ето тази статия (клик), в която вече съм разказвала за Атина. Надявам се […]

  2. […] тазовото дъно ще ви помагат и да не се изпускате. Тук (клик) можете да прочетете повече по […]

  3. […] пример на база на натрупаните ми знания (клик) и опит (цък) с лични клиенти, а вие, ако искате също може да […]


[top]
Оставете отговор