shokoladova pastaПодариха ми едно пакетче какаова паста и искам, не искам, трябваше да я използвам. Потърсих тук-там малко информация и разбрах, че какаовата паста всъщност е смлени и разтопени какаови зърна без да е премахнато от тях какаовото масло. Това означава, че какаовата паста е подходящ продукт да си направиш истински, домашен, вкусен шоколад. Прегледах и няколко рецепти, но си измислих и свой вариант, който се оказа много вкусен и сполучлив.

Продукти:
50гр. какаова паста
2с.л. какаово масло
1с.л. кокосово масло
4 какаови зърна – обелени и счукани
4 сурови бадема – счукани
1ч.л.мед
1ч.л. мака

Начин на приготвяне:
На водна баня се разтапя какаовата паста. Внимавайте да не завира водата и да не се затопля прекалено много сместа. Вадете често купичката с маслото от топлата води и си отделете малко повече време за разтапянето на какаовата паста.
Когато започне да се разтапя пастата добавете към нея какаовото и кокосовото масла. Оставете ги да се разтопят и след това добавете всички останали продукти.
Бъркайте постоянно докато се разтопи хубаво какаовата паста. Оставете сместта извън водната баня и продължете да бъркате още малко. Проверете дали ви е достатъчно сладко и ако искате добавете още малко мед.
Изсипете сместта в подходящи формичи. Оставете ги леко да се охладят и ги сложете в хладилника да стегнат.

Получават се чудесни бонбони както за черпене, така и за похапване и задоволяване на шоколадовия глад! Който ги е опитал ме пита за рецептата. Надявам се, че и вие ще я оцените!

 

Оставете отговор