Имам навика да разглеждам обувките на трениращите в залата. Минавайки през фоайето ги заглеждам. От една страна, ако ми хареса нещо да питам, от къде сте се снабдили, от друга, за да видя какво носите. Няколко пъти съм разяснявала за токчетата и защо съм против тях (тук) и въпреки това ни е удобно да си караме по стария начин.

Наскоро си купих нови минималистични обувки за ходене (обувки с абсолютно равна и гъвкава подметка) и след няколко разходки с тях усетих разликата между равната обувка и маратонката. Дори и маратонките имат леко повдигната пета и ако походите малко с равни обувки ще разберете разликата. Маратонките са за спорт. За ходене търсете минималистични обувки.

ravni obuvki

новите ми минималистични обувки

Ако ви попитам, какви обувки купувате на децата си, сигурна съм, че всички ще отговорите: равни. Но дали това наистина е така?

Ето например последните обувки на Оги:

kak da izbirame obuvki za nashite deca

Много са готини, нали? Едни равни, спортни, модерни!

След като много трудно му вкарах крачето вътре, реших да извадя подметката. Много често го правя, за да има крачето повече пространство вътре. И за голяма изненада ето какво открих вътре:

Освен, че стелката е супер дебела е леко повдигната откъм петата. И така стелката става цял един сантиметър висока.

Защо това е “голяма работа” за мен?

Защото, за да имаме здраво ходило, трябва да ходим с равни и гъвкави подметки!

Защото повдигането на петата, дори и с 1см., води до изместване на центъра на тежестта, което в последствие води до деформации в глезените, коленете, таза, кръста, гърба, дори и главата.

Защото е важно детското краче да може да се движи свободно и само да си заздрави мускулите на стъпалото!

Тези обувки са подарък на Оги от Дани и аз много й благодаря. Исках само да ви илюстрирам какво точно има вътре в обувките и да имате едно наум, защото стъпалата имат значение и отношение към цялото тяло!

ПП До скоро и аз самата носех предимно маратонки и “равни” обувки. Но наистина има разлика между 1см. повдигната пета и равна обувка. Опитайте и ще се убедите сами!

Един коментар към Носите ли равни обувки?
  1. Прекрасни минималистични детски обувки правят Зизу (zeazoo). Най-тънката им подметка е 5мм вибрам.

    Иначе разликата е огромна наистина. Зимата в снега обух гумените ботуши, които са уж почти равни и имах чувството, че някой не бута напред през цялото време… кой да ти предположи 🙂


[top]
Оставете отговор