Зу е умалително название от красивото, турско име Юзлем. Името звучи много колоритно, каквато е и неговата притежателка.

Зу сега

Зу е една от участничките в програмата “Не на Диастазата”, която ни направи впечатление с нейното желание да споделя опита си и да вдъхнови и останалите участнички да постигнат целите си. Беше взела решение, че иска нещо ново в живота си и програмата беше само част от началото на пътя към новата Зу. Впечатли ни нейната безкомпромистност, решителност и последователност да постигне целите си. В течение на предизвикателството помолихме Зу да направи един мотивационен лайв за останалите участнички на тема “Грозната истина с Зу или Как да откажем сладкото?”. Любимият ни цитат от нейното включване е “Или го искате, момичета, или не го искате”. Точно такава е Зу! Няма “ама, може би”, “ама, само малко”, “ама, от утре”. Или сега или никога.

Програмата “Не на дистазата” включва и среща на живо. На нея се запознахме и с Зу. Повярвайте ни, на живо е още по-колоритна. Едно голямо сърце, с една още по-голяма усмивка с ярко червило. Няма как да не я забележиш. Не се срамува от себе си, нито от излишните килограми. Знае какво иска и знае, че няма как да стане, ако не си краен и безкомпромисен в действията си. Сподели с нас, че никога не се е възприемала като “дебела” и съответно нейните приятели също не са я възприемали като такава и са били много учудени, когато е споделила, че е свалила 25 килограма!!!
Запазваме си още една любима реплика от Зу: “Както се възприемаш ти, така ще те възприемат и хората около теб!”.

Моля, насладете се на вдъхновението, Зу:

Ваня: Здравей, Зу, представи се на нашите читатели, моля 🙂 и първо започни с това какво означава Юзлем, ако знаеш 😉

Зу: Здравейте, здравейте! Благодаря ви много за поканата! Юзлем означава копнеж. Копнеех да имам добро образование, работа и семейство и после разбрах, че това никак не ми е достатъчно. Сега съм и жена, която спортува и се храни здравословно, имаща време и за плетене на аксесоари на една кука.

Ваня: Защо се записа да участваш в програмата “Не на диастазата”? Как разбра за нея?

Зу: Решението бе спонтанно, но тъкмо навреме. Разбрах за програмата от рекламна брошура на един „здравен“ фест. От тази брошура научих какво е диастаза и веднага се изследвах вкъщи. Оказа се, че я имам и реших да се запиша. Реших да го направя „сега„ и да не поставям под съмнение каквото и да било и този път просто да се доверя. Да се хвана за хорото и да видя къде то свършва и свършва ли изобщо.

Ваня: Какви бяха твоите очаквания от програмата? Какви резултати очакваше?

Зу: Очакванията ми бяха за супер строги правила без много обяснения – например, сутрин закусваме с вода, след това вдигаме крака, защото така!, но бях приятно изненадана и даже очарована от програмата. След първия имейл, който получих очакванията ми станаха малко по-различни.

Първо, очаквах да ми се прибере коремът, дупката някак си да се затвори или намали – при мен беше дълга 16см и широка 6. Това, разбира се, се случи!

Второ, очаквах програмата да ми даде насоки за здравословен начин на живот. Това също се оказа съвсем реалистично очакване, което напълно ми се покри.

И трето, очаквах да поотслабна малко – все пак имах толкова много излишни килограми (тежах 96кг на 23 януари 2018г.), все трябваше да сваля някой друг. Е, отслабнах с около 25 килограма.

Тук обаче искам да подчертая, че главната ми цел бе не отслабването, а придобиването на нови навици свързани със здравословното хранене и движение. В дългосрочен план това ми се струва, че е доста по – устойчиво от просто някакво сваляне на килограми. Смея да твърдя, че програмата адски много ми помогна да осъзная доста неща, които са ми пречили или са ми помагали.

Ваня: Какво ти хареса най-много в нашата програма?

Зу: Хареса ми, че е онлайн – можех да гледам клипчетата, когато си поискам или имам време за тях. Не трябваше да ходя в зала или на някакво специално място. Хареса ми, че не отнема много време – упражненията са по 10 мин. Хареса ми, че има фейсбук група. Преди това не бях членувала в такава и бях доста скептична, но се убедих, че това е от ключовите фактори за резултатност на програмата.

Ваня: Какво получи от програмата, а не го очакваше?

Зу: Получих толкова много!!! Получих приятели, подкрепа, вдъхновение, насоки, страхотни резултати, стойностна информация, споделен опит и какво ли още не! Първоначалните ми очаквания, диктувани от стереотипи и чужди убеждения, се сринаха – това пък изобщо не го очаквах, а е едно от най-хубавите неща, които ми се случиха.

Ваня: Какво беше най-ценно за теб от участието ти?

Зу: Най – ценното за мен беше придобиването на усещането „Аз мога“. Бях решила да се възползвам от програмата максимално. Това за мен значеше, че си поставям конкретна цел или даже няколко – например, да измина 70000 крачки за седмица, всеки делничен ден да правя упражнения по 15 мин и ги следвах неотлъчно. Първата седмица не успях с крачките, но втората успях и придобих усещането „Аз мога“. Захвърлих на всички оправдания и никому ненужни обяснения като: имам да готвя/пера/чистя; навън вали; имам две деца, за Бога!; нямам време; днес не ми е ден… и ги заместих с нещата, към които съм се стремяла цял живот. Дори когато не успявах с целите си на 100% аз бях с усещането, че съм направила всичко по силите си и това ми носеше удовлетворение.

Ваня: Има ли нещо, което смяташ че може да бъде променено – да се съкрати, да се добави?

Зу: Програмата в този си вид работи и аз я обичам толкова много! Винаги може нещо да се пипне, само че на този етап съм прекалено влюбена в нея, за да я критикувам градивно. Но ето сега се сещам за нещо, например, можете да добавите отстъпка в размер на 10% за всяка участничка в програмата от цената на всеки аксесоар в моята фейсбук страничка 🙂

Ваня: Това е супер 🙂 Повече за Зу и нейните ръчно изработени чанти можете да видите ТУК и да си поръчате с 10% отстъпка и код ННД10. Аз лично много харесвам твоите чанти! Дори има специална чанта Hot Mama!

Ваня: Но нека се върнем към въпросите. Кое е това нещо, което ще продължиш да правиш дори и след края на програмата?

Зу: Много са нещата, които правя след като приключих програмата. Примерите са: да тренирам, да си следя извървените крачки всеки ден, да се храня по-осъзнато. Желанието ми е да въведа в ежедневието си всички полезности, споделени от Маги и Ваня, но все още не успявам напълно. Но, както се казва в една сентенция :“Важен е прогресът, а не временният перфекционизъм“.

Ваня: Защо би ни препоръчала на най-добрата си приятелка (в едно изречение)?

Зу: Защото вие ми помогнахте да постигна целите си изпитвайки удоволствие от всяка крачка по пътя.

Благодарим ти много за това интервю Зу. Надяваме да се вдъхновиш още много момичета да спрат да си търсят оправдания и да поставят началото на новото си Аз СЕГА.

Повече за онлайн програмата “Не на диастазата” можеш да научиш на новия ни сайт mamasum.bg

 

Оставете отговор