“Когато разбрах, че съм бременна вече се бях записала да бягам маратон – щафетно. Бягах, нямах порблеми. Ето го резултата.” – усмихната, майката показва нейното момченце.”Преди да разбера, че съм бременна практикувах йога всяка сутрин, включително и обърнати пози и играех народни танци. Скачах, друсах се и нямах проблеми.””В деня, в който разбрах, че съм бременна вдигах 16кг. пудовка.” 🙂

Power Mama

Сигурно и Вие сте чували такива истории. А най-вероятно си имате и Ваша лична (споделете я в коментарите, моля – ако искате, разбира се). Каква е тайната ли? Тайната е в това, че бременността не е болест и ако преди да забременее една жена е била активна нищо не й пречи да продължи да бъде такава и след това. Липсва и факторът “страх”. Всички са чували, колко е опасно да се спортува, да се вдигат тежести, да се скача и да се тича по време на бременността. Е да, ама не съвсем.

За щастие има учени, които се интересуват как се отразява спортът по време на бременността, както на майката, така и на бебето. Направено е изследване върху 60 спортистки, като са взели мод внимание от следене на тоновете на бебето и притокът на кръв към матката до движенията на плода и количеството на амниотична течност. Бебетата са били наблюдавани преди и след всяка една тренировка с ултразвук.
Едно от най-интересните твърдения от изследването е, че бебетата не подскачат в корема на мама, всъщност цялата матка следва движението.
Надявам се да има все повече такива изследвания и да започнат и докторите да съветват майките да спортуват, не само в чужбинско, но и у нас. Защото спортът не само е благоприятен и за мама и за бебо, но ще позволи на майката да се подготви за едно активно, естествено раждане и значително ще се увеличат шансовете й за по-бързо възстановяване.

2 Коментари към Power Mama
  1. Аз също тренирах буквално до последния ден от бременността и само хубави неща са ми се случили от това :). Често "страхът" от спортуване по време на бременност се корени не толкова в реалните тиражирани рискове, колкото в общото схващане, че това е моментът, в който ти е паднало да лежиш и да ядеш каквото ти хрумне.
    Моята бременност премина при тренировки във фитнеса поне 3 пъти в седмицата, съчетани с (предимно) нисковъглехидратно хранене. Раждането ми мина изключително леко, възстановяването след това – също. Аз съм убедена, че това се държи именно на тренировките. Без да звучи като реклама (или защо пък не?), наистина съм адски благодарна, че има инструктори като Галя и Ваня, които четат, мислят и мотивират момичетата да не лягат пред телевизора със солетите и чипса.

    Силвия

  2. Правилно, Силве 🙂 Надявам се, искренно, че съвсем скоро и лекарите в Бг ще започнат да препоръчват спорт по време на бременността.

    а смяташ ли, че по някакъв начин спортът се е отразил и върху бебето?


[top]
Оставете отговор