“Ваня, аз не мога да нося равни обувки, защото ме боли стъпалото! И докторът ми каза, че трябва обувките ми да бъдат с леко токче!”

Вярвам, че ви болят стъпалата, когато носите равни обувки. И това е абсолютно нормална реакция на организма. Ако до сега сте носили предимно обувки на токчета, седите през по-голямата част от деня на стол и не се движите – нормално е!

Човек се учи! Уча и се развивам непрекъснато, за да мога да споделям актуална и стойностна информация. Нещата, които до сега съм научила за стъпалата и въобще за подредбата на тялото са изпитани във времето и аз виждам, че работят. Виждам как съвсем лека промяна в стъпалата и дори във височината на обувките, води до промяна на цялата стойка на тялото! Увеличават се стабилността на тялото, засилват се мускулите на бедрата, дупето и корема, държите главата си по-изправена!

Не искам да ви рекламирам най-модерните обувки на пазара в момента. Нито пък искам да ви продам някаква маркетингова стратегия. Това, което искам е поне да пробвате и да се уверите сами на какво е способно човешкото тяло и колко много потенциал има!

Стъпалото е нашата основа! Трябва да можете да си движите стъпалото не като едно цяло, а като отделни части! Да можете да движите само пръстите, да движите средната част на стъпалото, както и глезена. Трябва да можете да си разперите пръстите на краката по същия начин, както правите и с ръцете. Ако стъпалото ви е супер стегнато от продължително носене на обувки и не можете да си разтворите пръстите е абсолютно нормално да ви боли, ако носите равни обувки.

Ако наистина искате да опитате и промените своите навици и да се освободите от болката, ви предлагам да пробвате три прости упражнения, които ще ви помогнат да “събудите” мускулите на Вашите стъпалата.

Масаж с тенис топка

zasilvane na muskulite na stapalotoНамерете си една тенис топка и я сложете на удобно за вас място на пода. Така топката ще ви бъде винаги под ръка и ще си масажирате стъпалото, без това да отнема специално време от ежедневието ви. Петата на стъпалото е на пода и пренасяйки тежестта на тялото напред/назад масажирайте ходилото. Наблегнете на средната част и се опитайте да “обгърнете” топката със стъпалото. Масажирайте всяко едно стъпало около 30 секунди или колкото ви е приятно. Желателно е дори да си правите този масаж няколко пъти на ден.

Разтягане на горната част на ходилото

zasilvane muskulaturata na stapalataТова упражнение също можете да го правите по всяко едно време на деня. Особено приятно е след дълго бягане или разходка.
Застанете прави, със стъпала разтворени на широчината на таза. Пренесете тежестта върху левия крак и изнесете десния назад, като обърнете горната част на ходилото към пода. Трябва да усещате разтягане в горната част на стъпалото. Ако ви се схващат пръстите отпускайте леко позицията и опитайте отново. Задръжте по 30-40 секунди на всеки един крак и го правете няколко пъти дневно.

Разтягане на пръстите на стъпалата

upraznenia za silni stapala

Седнете удобно на пода. Кръстосайте левия крак върху десния и вкарайте пръстите на дясната ръка между пръстите на лявото стъпало от долу нагоре. Най-вероятно в началото ще ви боли и ще искате много бързо да си извадите пръстите. Това е ясен признак, че трябва да правите упражнението, колкото се може по-често. Би трябвало спокойно да можете да си пъхнете най-широката част на пръстите на ръцете между пръстите на краката. Задръжте на всеки един крак от 30 секунди до една минута.

Може стъпалата да ви се струват като една незначителна част от човешкото тяло, но фактът, че има толкова много хора с проблемни стъпала, би трябвало да ни накара да им обърнем внимание. Не е нужно да отделяте цяла тренировка само за стъпалата. Няколко минути на ден са напълно достатъчни, за да припомните на стъпалата тяхната функция и роля!

Ако ви се иска да прочетете повече за връзката между стъпалата и здравето на цялото тяло ви препоръчвам книгата на Кейти Боуман “Whole Body Barefoot: Transitioning Well to Minimal Footwear”.

Ще се радвам тези от вас, които вече имат положителни резултати от упражненията за стъпала да споделят опита си в коментарите 🙂

4 Коментари към Упражнения за силни и здрави стъпала
  1. Мен ме боли сутрин ахилеса, просто го усещам как има нужда от разтягане сякаш, докато се разтъпча, обаче не знам какво не правя правилно, за да ме боли или е нормално, но не го разтягам?

    • Мартина, възможно е прасецът ти да е една идея по стегнат и той да дърпа ахилеса. Друга вероятност е стъпалото да е много сковано или коляното ти да е усукано. Пробвай упражненията няколко седмици и пиши дали има промяна 🙂

  2. Здравей Ваня, от къде можем да си вземем подходящи минималистични обувки в България?


[top]
Оставете отговор