Преди 6 години, когато аз бях бременна, прилежно изчитах актуалната информация за отглеждането и възпитанието на бебето. Още преди да родя, знаех, че един ден ще нося бебето си в слинг.

nosene na bebeto

И го носих доста дълго време. Въобще не искаше да “чуе” за количка. Ако посмеех да го сложа в количката, започваше да реве и да се извива като струна. Някъде след годинката и след като се научи да ходи, започна да проявява интерес към количката. От време на време влизаше в нея, но по-скоро обичаше да я бута.

И количката и слингът ни бяха подарък. Нямах намерение да се превъзнасям по най-скъпата количка или по най-новия слинг. Ако и вие в момента сте в такава дилема, нека да ви разкажа днешната си гледна точка. Тя е на база на непрекъснатото ми обучение в естествени, пълноценни движения (Nutritious Movement), които включват и развитието и отглеждане на бебето по естествен начин в неестествена, градска среда.

Според естествените, пълноценни движения е най-добре бебето да бъде носено. Да бъде носено на ръце. Колкото повече, толкова повече. Без помощта на слинг, раница или каквото и да било друго “модерно” средство. Как е възможно това ли? Лесно или може би трудно, зависи от гледната точка.

Носейки бебето, в което и да е “модерно” приспособление, то остава неподвижно, плътно притиснато към гърдите на мама или татко. Докато ако носите бебето си на ръце ще стимулирате мускулите на врата, на гърба, на краката да отговарят на гравитацията. Бебето ще отговаря на всяко едно ваше движение и по този начин ще се “движи” непрекъснато в ръцете ви. Искам да уточня, че става въпрос за носене от първия ден на раждането. Колкото повече и от по-рано започнете, толкова по-бързо бебето ще се адаптира към това и ще ви става по-лесно. Ще стане по-лесно, когато след няколко месеца успеете да научите бебето да се държи за вас и да не разчита толкова много на ръцете ви!

О, да! Ръцете!

Сигурно вече се чудите как се издържа на такова носене. Всъщност, когато носите бебето свободно и то се движи повече в ръцете ви, съответно и по-бързо се уморява. Така след 1 час разходка можете да разчитате, че бебето ще спи като къпано (или разбирайте като бебе, което е имало едночасова тренировка). Докато бебето спи ще имате време да си починете и вие. Приемете носенето като тренировка и за вас самите. Постепенно ще свикнете с тежестта на бебето и ще можете да го носите дълго време.

Или потърсете помощ.

Хубаво е, ако има кой да ви отменя от време, на време. Тези пълноценни движения са базирани на опита на нашите предци, когато хората са живеели в големи общества и винаги е имало кой да те отмени и да ти помогне. Теорията казва, че всеки човек по различен начин би носил бебето и съответно то ще развива различни умения. Така че, смело, не се притеснявайте да помолите за помощ.

nosene na bebeto

Ако трябва сега да избирам – бих избрала носенето! На вас как ви звучи тази идея? Може би трудно постижима, предвид че най-вероятно сами ще се грижите за бебето през по-голяма част от деня. Но все пак си струва да опитате.  Ще развиете мускулатурата и на бебето и на вас самите, ще бъдете по-силни и по-издръжливи, ще имате повече часове прекарани в гушкане, ще подсигурите по-добър сън за бебето, а може би и за вас!Все пак е изморително да носиш бебе!

Слинг, количка или носене на ръце? Изборът, както разбирате, може да се окаже труден! Имайте едно наум – и количката и слингът и всички останали “модерни” приспособления са измислени за удобство на родителите и не рядко са средство за изкарване на пари. Събирайте информация и направете най-близкия до вас избор. Този, който ще бъде в хармония с вашите разбирания, ежедневие и възможности!

Оставете отговор