Много ми се иска да разбера, защо едни момичета успяват да свалят килограми без проблем, а при други се получава толкова трудно!

Попадам на една книга за възстановяване след раждане и там на първо място с големи букви пише Регулиране на стреса“!

Прехвърлям спомени в глава си, кога ми е било най-лесно да свалям килограми и кога съм качвала без да се усетя. Наблюдавам хората, с които работя. Анализирам всички случаи! Отново и отново стресът като фактор се намесва в играта.

Мисля си обаче – да, но има разлика между стрес и стрес. В едни случаи, когато съм под стрес свалям килограми, в други случаи когато съм под стрес качвам килограми. Каква е разликата? Нали все е стрес?

Ето какво пише в речника за думата стрес:

Състояние на напрежение и съвкупност от защитни реакции на организма в отговор на различни въздействия като студ, горещина, травми, преживявания и под.” – Български тълковен речник, София, 2003

Съвкупност от защитни реакции на организма – звучи логично, нали? Все пак тялото винаги ще реагира в негова полза. Ще се защити, за да оцелее.

В единия случай имаме стрес, защото сме прекалено ангажирани психически. Мислим за прекалено много неща. Или пък сме влюбени. В другия случай имаме стрес, защото сме ангажирани физически. Имаме да свършим прекалено много неща. Денонощието не ни стига. Не ни остава време дори да се храним! Или ядем един път по много или обратното – ядем почти през целия ден по малко. Обикновено в първия случай при психическия стрес губим килограми, а при физическия качваме.

В периода след раждането сме подложени на физически стрес. Възстановяване на организма от раждането, кърмене, недоспиване, грижа за дома, грижа да детето, грижа за мъжа, разходки, пазаруване и какво ли още  не. В старанието си да изпълним всички задължения не ни остава време за нас. Храним се на крак, храним се в парка, храним се, докато храним детето, дояждаме храната на детето, ядем каквото има, бързаме, защото ни очакват още много задачи.

Опитайте се да откриете от къде идва вашия стрес и го елиминирайте доколкото е възможно. Отделяйте време за себе си и за съзнателно хранене и почивка. Колкото и странно да звучи, наистина това би могла да е причината да не можете да се отървете от излишните килограми. Дори и да не го осъзнавате.

Има различни начини за справяне със стреса.

  1. Естествено, движението е на първо място 😉 Движете се колкото се може повече. Прекарвайте поне един час на въздух. Старайте се да имате един час ходене на ден! Нека това да е вашият минимум!
  2. Достатъчно сън! Това е относително понятие, но все пак не го подценявайте. В повечето случаи спим малко!
  3. Съзнателно хранене! Т.е. хранете се винаги на маса. С чиния, нож и вилица. И салфетка 🙂 Никога на крак.
  4. Хранене с пресни, сезонни храни. Минимум в две хранения на ден трябва да имате пресни плодове или зеленчуци. Не прекалявайте с плодовете. Ограничете ги до 1 порция на ден, т.е. две шепи – две ябълки, две кивита, чепка грозде, две шепи малини, две шепи ягоди и др.
  5. Дишане – има различни дихателни техники, които ще ви помогнат да се чувствате по-отпуснати. Съзнателното дишане регулира стреса и намалява апетита.
  6. Вода – напоследък се замислям отново за всичката пластмаса, която ни заобикаля. Избягвайте вода в пластмасови шишета. Пийте пречистена вода в стъклена бутилка. Минимум 1 литър на ден – всеки според нуждите на организма.
  7. Хоби – намерете нещо, което да ви ангажира вниманието. Освен детето, разбира се 🙂
  8. Погрижете се за себе си. Ако спрете да се грижите за себе си, губите баланса и забравяте как да се грижите за другите!

    Моля ви, гледайте това видео:

 

Може би трябваше да поставя ГРИЖАТА ЗА СЕБЕ СИ на първо място! Вие как мислите?

Колкото по-щастлива сте вие, толкова по-щастливи ще бъдат вашите деца и цялото семейство! А стресът, това е само една “червена лампичка”, която трябва да ви подскаже, че не си обръщате внимание. Изгасете лампата и си живейте живота!

Оставете отговор