В предишната публикация писах подробно за стойката на тялото и защо е важна за Вас и Вашето бебе (тук).

Днешната публикация е повече с практически съвети и упражнения за коригиране на стойката на тялото!

Най-важното, което трябва да запомните и от двете статии: тялото е създадено да бъде в една вертикална линия – уши, рамене, средата на таза, средата на коленете и кокалчетата на глезените! Трудно е да стоите така, но колкото по-често си напомняте да заставате във вертикална позиция, толкова по-лесно ще ви бъде.

yoga za bremenni

обективна стойка – има една права линия, която свързва ухото, рамото, средата на таза, средата на коляното и глезена

 

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА КОРИГИРАНЕ НА СТОЙКАТА:

 • Помолете някой да ви снима! В профил и цял ръст! Разгледайте си снимката и я сравнете с графиката по-горе. Най-вероятно това, което ще видите ще ви учуди! Не се плашете повечето хора остават изненадани, че не са изправени 🙂 И аз все още не съм напълно изправена!
 • Наблегнете на разтягането на прасците! – от дългогодишно ходене на обувки с ток (дори и 2см, т.е. вашите обувки за бягане, се броят за ток), седене на стол, ходене по равни повърхности и др. мускулите на прасците на скъсани.
  Задръжте в разтягането от 30 секунди до 1 минута и сменяйте краката. Може да правите това разтягане докато работите, докато готвите или докато тренирате с мен 🙂
ако нямате тухличка, ползвайте хавлиена кърпа навита на руло!

ако нямате тухличка, ползвайте хавлиена кърпа навита на руло!

 • Въведете усукващи движения в ежедневието си! – чували сте, че водим заседнал начин на живот, нали? Усукващите движения би трябвало да бъдат част от нашето ежедневие. Да сечем дърва, да плевим, да косим. За съжаление в днешно време, тези хубави, естествени движения трябва да ги правим в изкуствена среда. От стоеж се опитайте да усучете горната част на тялото назад без да усуквате таза. Направете го по няколко пъти на всяка една страна. Бавно и без резки движения 🙂
usukvane

не е нужно да сте на тренировка, за да се усуквате!

 

 • Разтягайте предната част на бедрата! – обикновено предните бедра са много скъсени/стегнати. Причинете могат да бъдат много. Важното е, че възвръщайки естествената дължина на мускулите на бедрата ще можете да си подобрите стойката!
  От стоеж хванете подбедрицата и издърпайте петата към дупето. Ако ви е лесно, опитайте се да хванете глезена. Нека коленете да бъдат едно до друго и внимавайте да не изпъчвате гръдния кош! Сменяйте краката и задържайте в позицията от 30 секунди до 1 минута.
raztiagane predno bedro

четенето на компютър може да се съчетае с разтягане и движение!

 • Правете псоас релаксация – псоас/псоаси са едни мускули разположени от двете страни на тялото. За тях научих покрай обучението ми в Ресторативно движение (Nutritious Movement). От едната си страна са захванати за гръбначния стълб (на цели 12 места), а от другата страна са захванати за вътрешната част на бедрото.
  Много често скъсяването на тези мускули е причина за болки в кръста, изкривяване на стойката, раздалечаване на коремните мускули, неправилно предлежание на бебето и още много други. Тази релаксация има за цел да позволи на тези мускули да се отпуснат и да си възвърнат естествената дължина. Препоръчвам ви да я правите ВСЕКИ ДЕН, минимум по 5 минути! Тези мускули се влияят изключително много от външен стрес, а кой ли го няма в днешно време. Дори и много да се движите, тези мускули се стягат/скъсяват дори и когато някой/нещо ви стресира! 5 минути на ден и ще бъдете нов човек 🙂

На пръв поглед упражненията изглеждат елементарни. Надявам се това да не ви отказва да ги правите! Колкото по-често ги правите, толкова повече ползи и разлики ще откривате в тялото си! Снимайте се през месец и сравнявайте стойката на тялото си. Ако имате въпроси ми пишете в коментарите си и споделяйте опита си с приятели!

Оставете отговор