Много обичам да наблюдавам децата и да потвърждавам на себе си, че нещата които уча за правилната стойка на тялото са верни. Че тялото наистина има една изначална позиция, която е така, за да може то да функционира пълноценно. И че твърдението “аз съм така от малък/а”, най-вероятно е погрешно.

Вижте сега прекрасната Рая:

izpravitelna gimnastika

Абсолютно правилна стойка на тялото, както по учебник. Ушите точно над рамото, раменете в една линия с коленете и задната част на стъпалото. Забележете как тежестта на тялото е назад, над петите. И тя не се старае да стои така, просто си чака реда да направи стойка на ръце.

А сега разгледайте детайлно и тази снимка:

grabnchno izkrivjavane

Ушите са пред раменете, както и гръдният кош, тазът и коленете пък “бягат” назад. Пръстите на краката сочат навън. Тежестта на тялото е по-скоро върху пръстите на стъпалото.

На какво се дължи изкривяването на стойката?

  •  седене дълго време на едно място
  • седене дълго време на едно място с лоша стойка на тялото
  • писане приведен напред и изкривен на една страна
  • отпускане на вратните мускули напред и надолу
  • изпъчване на гърдите, както ни учат, че е правилно
  • носене на неудобни обувки
  • липса на движение
  • имитация на околните
Сега ще наблегна на последната точка, защото смятам, че е важна. Знаете, че децата малко или много ни копират и много често се изкривяват, само защото искат да приличат на нас и мислят, че това е добро за тях. Ако им повтаряте да се изправят, а вие самите стоите/седите прегърбени, едва ли ще има голям ефект.

Трябва да насърчавате децата да се движат колкото се може повече. Да се катерят и да висят. Оставете ги да играят на воля на катерушките. Ако имате възможност монтирайте шведска стена вкъщи. Оставете децата да ходят колкото се може повече боси. Играйте с тях на земята. Въобще се старайте да не спирате поривите им за движение, те сами знаят какво да правят. Седенето на чин в училище няма как да го избегнем, но можем да го компенсираме с много, много движение преди и след това.

Наистина е много полезно, ако намерите някой да ви снима отстрани и да видите как изглеждате. Потърсете и детски снимки, сигурна съм, че като малки не сте били така 🙂 А най-лесният и бърз начин да възстановите стойката на тялото си, е като го корегирате всеки един момент, движите се много, стараете се да не се застоявате на едно място в една и съща поза, тренирате с тежести, четете и се интересувате повече по темата, защото от правилната стойка на тялото зависи правилното функциониране на всички системи и органи в нашето тяло!

Оставете отговор