Отново отварям темата за диастазата, защото се оказва, че почти всяка жена се сблъсква с този проблем, а знаем твърдо малко за него. Предполагам, че хирурзите ще се изсмеят на това, което пиша и за тях няма начин да възстановиш диастазата без оперативна намеса, но аз виждам с ръцете си (опипвайки коремните мускули), че редовните упражнения и леките промени в навиците и стойката, водят до желания резултат.

И тъй като проблемът зависи не само от НЕправенето на упаржнения, а и от естествената стойка на тялото и от правилното дишане, най-вече по време на упражнения, сега щи ви напомня и за него.

Причината да имате или не диастаза, зависи много от здравето на коремната ви кухина, която от своя страна се влияе от положението на гръдния кош и на таза. Т.е., за да не притискате коремната кухина, гръдният кош и таза трябва да са в “изправно” положение или един над друг. С други думи, ако имате гръбначно изкривяване най-вероятно имате и диастаза.

diastaza

източник:http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/abdominal+cavity

Има и още едно обяснение, което бях чела някъде. Представете си коремната кухина като един балон. Ако притискаме този балон отдолу или отгоре той ще се издуе настрани. Същото се получава и с корема. Ако го притиснем отдолу или отгоре, единственият му изход е да се издуе напред (отзад е гръбначния стълб) и с това разкъсва меките съединителни тъкани на правите коремни мускули. Има и вариант при който го натискаме отдолу, т.е. държим таза в неправилна позиция, и той се издува нагоре, това води до диафрагмена херния или натискане отгоре, т.е. кифоза, което може да доведе до ингвинална или слабинна херния.

Какво общо има това с дишането? Напоследък все по-често ни учат да дишаме с корема. Но по същата логика, която описвам по-горе, това само създава излишно налягане в коремната кухина. По-логично и правилно е да се стараем да дишаме с гръдния кош, за да не натоварваме коремната стена. Именно за това упражняваме гръдното дишане в часовете “Гимнастика за бременни“.

Кейти Боуман (вижте тук нейния блог), биомеханик, от която се уча на правилна стойка, дишане и живот, обяснява много добре горе-описаното от мен в това видео:

По време на тренировка, без значение дали имате диастаза или не, с цел да запазите коремните си мускули здрави се препоръчва техника на дишане със задържане. Това означава в активната фаза на движенито да задържите въздуха и да стегнете корема, все едно очаквате някой да ви удари. Какво означава това на практика? Да приемем, че изпълнявате лицеви опори. Когато застанете в изходно положение за лицеви опори, вдишвате, издишвате и когато усетите, че нямате повече въздух в корема го стягате, след което изпълнявате лицевата опора и когато сте горе повтаряте същото. Или пък ако клякате (особено с по-голяма тежест) – в изходното положение вдишвате, издишвате и стягате корема, изпълнявате клека, изправяте се и издишвате. Надявам се, че успях да ви го обясня 🙂

Това беше за сега относно диастазата и техники на дишане. Със сигурност ще пиша отново по темата, но по-важното за мен е повече жени да са доволни и да имат здрави коремни мускули!

2 Коментари към Диастаза и дишане
  1. Абсолютно съгласна, освен всичко имам и изкривяване… Лелеле, за първи път някой говори на моя език 🙂


[top]
Оставете отговор