“Дишай! Не знаеш как да дишаш! Поеми си дълбоко въздух и издишай на три пъти! Не напъваш хубаво! Така не се диша! Вие не сте ли се учили как да дишате! На какво ви учат на тази йога?”

Чували ли ли сте подобни коментари? Ако не лично, то поне разказани от приятелка свързани с нейното раждане.

Честно да Ви кажа, направо тръпки ме побиват само като си представя и се сетя за подобна сцена. За съжаление са ни втълпили, че има специална техника на дишане по време на раждане и контракции. И ако случайно ние не сме я научили, значи много ще ни боли и няма да можем да родим.

Признавам, че дихателните техники са важна част от подготовката по време на бременността, но абсолютно не признавам, че има специална техника на дишане за контракции и напъни. Да, дълбокото дишане ще облекчи контракции, но някой просто трябва да Ви напомни да дишате. Всеки може да вдишва и да издишва дълбоко.

dishane i bremennost

А какво се случва когато вече имате 10см. разкритие и започнат “дирижирани” напъни? Няколко пъти се напомня на жената, че не знае как да диша и не го прави правилно. А просто може да се изчака момента и жената сама да усети тялото си. Да усети кога трябва да напъне. Понякога трябва помощ от “другарче”, което да ти каже кога, какво да правиш, но в повечето случаи е напълно излишно.

Когато Ви карат да напъвате и да ви учат как да дишате”правилно” , без да имате същински напъни, в повечето случаи това води до диастаза и/или свличане на органите и/или разкъсвания. Не звучи приятно, нали?

Кое дишане е добре да упражнявате?

И в двата случай – по време на контракции и по време на напъните би Ви било полезно, ако сте упражнявали гръдното дишане. Това при което с поемането на въздух се опитвате максимално да разтворите гръдния кош встрани. Когато сте упражнявали това дишане и сте подготвили гръдния кош, лесно ще можете да си поемате дълбоко въздух, въпреки големия корем. Това ще Ви помогне да вдишвате и издишвате дълбоко по време на контракции и ще Ви помогне да вдишате максимално количество въздух, за да се подготвите за напън.

Другото полезно дишане е това с активирането на коремните мускули. Това е дишане, при което, от колянна опора с издишване се стягат съвсем леко коремните мускули, задържа се няколко секунди и след това се отпускат с издишването. Това е едно от малкото упражнения, които можете да правите за активиране на коремните мускули по време на бременността и тренира матката за контракциите по време на раждане.

В заключение – поддържайте тялото си в кондиция, грижете се него, слушайте го и бъдете уверени в неговите способности! Вярвайте и на медицинския персонал, който Ви обслужва, но имайте едно наум, че нещата не винаги са такива, каквито се опитват да ни ги втълпят!

Ще се радвам в коментарите да споделите Вашия опит!

Оставете отговор