Може би си спомняте, че септември месец участвахме на живо в предаването “Отблизо” и представих накратко “Йогата за мами и дребосъчета”, която се провежда в Арт Йога Студио “Янтра“. И тъй като репортажът* беше изключително кратък, а коментарите от студиото неподобаващи, реших да уточня какво точно правим. Ще бъде полезно и на тези от вас, които все още се чудят дали да “пуснат децата си на йога в тази ранна възраст”.
Бебета/децата участват в заниманията заедно с мама, татко, леля, баба или който се грижи за тях. Не ги “пускате” сами. Мама или съответният придружител е основният двигател в заниманията. Когато бебета са още мънички и практикуват Бебе йога (от 0 до 9-10 месеца) часът е разделен на 3 части. Една част обхваща пози, съчетани с песнички за бебо, една част включва упражнения за мама и бебо, и една част йога практики само за мама. Всички пози и упражнения са съобразени с възрастта на бебо и са изключително щадящи.

“Йогата за мами и дребосъчета” (от 9-10 месеца до 2 годинки) включва предимно пози и игрови песнички за деца. Отново мама или съответният придружител играят главната роля, а детето бива напътствано и насърчавано да имитира мама, да общува с връсниците си и да добива нови двигателни умения.

Както виждате от снимките усмихнати майки усмихнати деца. Йогата е просто още един начин да се забавлявате с вашето дето и да го научите на нови умения. Не забравяйте, че татковците също могат да се включат активно в занимания, дори и никога да не са се занимавали с йога. Предишен опит и практика не са необходими, само желание и добро настроение.
*Ето тук можете да видите репортажа (след 15тата минута някъде е включването от студиото).

Оставете отговор