31 Dec 2012
December 31, 2012

Игри с балони

Семейни игри

Готови ли сте за новогодишната вечер? Сготвихте няколко ястия, подредихте масата, облякохте се празнично? А подготвихте ли забавни, развлекателни игри?

Не знам за вас, но дългите семейни вечери понякога ме отегчават и за разнообразие организирам някакви подвижни игри. Малко да се раздвижим, да слегне храната, да се смеем и забавляваме.

За тази вечер подготвих 5 игри с балони.

Ще са необходими балони според броя на участниците. Най-добре е да бъдат два цвята, тъй като участниците ще бъдат разделени на два отбора. В нашия случай ще имамe 3 черни и 3 бели балони. Ще използваме и един червен балон, който ще ни трябва за последната игра.

Поставете всички балони (освен червения) в кутия или непрозрачна торба. Нека всеки участник да си избере балонче. Според цветовете разделяме отборите на черен – отбор Маслинка и бял – отбор Снежанка 🙂

Ето и първата игра:
При подаден от организатора сигнал двата отбора трябва да надуят балони, да ги завържат на възел и да ги хвърлят на земята. След като са хвърлили балоните, участниците от един и същи отбор трябва да се хванат за ръце и да извикат “Готови”. Първият отбор изпълнил условието печели 1 точка.

semeini igri
Втора игра:
Завързваме очите на избран участник от всеки един отбор и го наричаме “агънце”. Балоните се разпръсват из стаята. Чрез устни напътствия, участниците, трябва да насочат своето “агънце” къде се намират техните балони, той да ги събере да раздаде на всеки един балонче, включително да вземе и за себе си. Когато отборите се съберат заедно и всеки един от тях е със съответния цвят балонче в ръка и извикат “ГОТОВИ”, играта приключва. Отборът победител печели 1 точка.

semeini igri

Трета игра:
Двата отбора се нареждат в колони един зад друг. Първият играч от колоната държи един балон. При сигнал, участниците започват да си подават балона над глава. Когато балона попадне в ръцете на последния от колоната, той изтичва най-отпред и продължават да си подават по същия начин. Играта свършва, когато първият започнал играта застане отново отпред на колоната и вдигне високо балона над глава. Печелившият печели една точка.

semeini igri

Четвърта игра:
Двата отбора остават в колона. Между всеки един от играчите трябва да има балон, който да държат с част от тялото си. Ръцете не участват. Например корем-гръб или нос-глава. Импровизирайте. Отборът трябва да премине известно разстояние (в нашия случай ще обикаляме масата, защото е голяма) без балоните да паднат. Ако някой балон падне, отборът трябва да започне отначало. Една точка печели отборът, който пръв финишира и извика “ГОТОВИ”.

semeini igri

Пета игра:
В тази игра ще включим и червеното балонче. То трябва да е различен цвят от останалите. Ако нямате различен цвят, нарисувайте нещо на него, за да се отличава. Това различно балонче наричаме “Бомба”. Пускаме яка музика и двата отбора започват да танцуват и да си подават всички балони, като целта е балоните да останат във въздуха. Когато спрем музиката, човекът в който е ” бомбата” изгаря и сяда отстрани. Ако трудно се получава може да намалите броя на балоните. Една точка печели отборът, чийто участник/ци останат последни. Желателно е по някакъв начин да ограничите игралното поле (в нашия случай използваме един правоъгълник, който е от паркет и се различава от другата част на пода).

semeini igri

Отборът събрал най-много точки, печели. Измислете награда. Може би нещо сладичко или ръчно изработени медали и купи 😉

semeini igri

ПС Извинявам се за лошото качество на снимките – светкавицата се развали ;(

Оставете отговор