подути краченца

Един от честите “странични ефекти” на бременността са подутите крака. Особено през последните месеци и особено, ако са супер жеги, каквито се надяваме в скоро време да има.
Отекли крака както и всяко едно друго неразположение при бременните не е задължително да се появи и са абсолютно предотвратими, ако вземете необходимите мерки. Например ходене пеша всеки ден, пиене на поне 1 литър и половина вода на ден (чай и сок не се броят), подходяща гимнастика за бременни или йога за бременни, правилно хранене и по-малко седене на едно място. Движение, движение и пак движение 🙂

Ето още няколко хитринки против подути крайници:

1. Помолете някой да ви направи масажче – голям кеф е. Масажът на краката помага и ако не можете да заспите. Помолете половинката да ви поглези – действа безотказно. Ако няма кой, опитайте сами.

2. Изпробвайте виброгимнастика. Много ефективно упражнение. Станете прави, със стъпала разтворени на широчината на таза. Повдигнете се на пръсти, така че да отлепите петите от пода на около 1см. С повдигането на пръстите повдигнете и ръцете нагоре над глава. С отпускането на ръцете надолу отпуснете рязко и петите на пода. Все едно се тръскате върху петите. Повторете движението колкото ви е приятно или поне 5-6 пъти. Не се притеснявайте, бебо няма да изпадне от тръскащите движения 😉

3. Разтегнете мускулите на прасците. Например с помощта на тенис топка или навита на руло хавлия. Стъпете с пръстите на краката върху топката, а със свободния крак стъпете една стъпка напред. Би трябвало да усещате приятно разтягане в прасеца. Задръжте от 30сек до 1 минута на всеки един крак.

4. Ходете боси.

5. Свивайте и отпускайте ритмично пръстите на краката. Направете движенията около 10 пъти, след което задръжте пръстите в свито положение за около 10 секунди и отпуснете. Повторете задържането 5 пъти.

Ако видите, че това което правите, за да възвърнат краката ви предишната си форма, помага, тогава не спирайте да го правите. Трябва всеки ден да се упражнявате и да бъдете активни, за да помогнете на тялото си да се справи с неразположенията на бременността.

Оставете отговор