Работя предимно с млади майки и всяка една от тях иска да влезне по най-бързия начин във форма след раждането. Започва да прави планове кой ще гледа детето, докато тя спортува или как да съчетае съня на бебето с нейната онлайн тренировка. Т.е. майките си мислят как да си освободят час или два, за да могат да се погрижат за себе си. И това е напълно естествено желание, но в много случаи не е достатъчно, за да постигнат желаните резултати.

ето така НЕ трябва да носите бебето 🙂 Тазът е изпъчен напред!

В бездънното море от информацията за подготовка за раждане и бременност със сигурност сте попаднали и най-удобния и лесен начин да носим бебето – слинг! За ползите от носенето на бебето в слинг със сигурност сте чували. Аз самата също носих моя син предимно в слинг. Вярвах, че това е най-добрият начин да разхождаш детето в градската джунгла. До момента, в който започнах да изучавам Естествени движения и да разбирам връзката между това, което правим ние отвън и как то влияе на тялото ни отвътре!

Носенето в слинг, както знаете, представлява увиване на бебето върху майката. Препоръките са детето да е плътно увито до тялото на мама. При това увиване обаче се създава излишен натиск върху коремната кухина. По този начин, ако имате проблем с възстановяването на слабо тазово дъно или диастаза, по-скоро си вредите, отколкото да си помагате.

Представете си един балон, който стягаме с въже през средата. Какво се случва? Балонът се стеснява през средата и се издува/уголемява нагоре и надолу. Ако връзването е по-нагоре издуването надолу е по-голямо. Ако връзването е по-надолу издуването нагоре е по-голямо.

Чрез носенето на детето непрекъснато притискате коремната кухина (балона). Ако детето е вързано по-високо, създаваме излишно напрежение върху мускулите на тазовото дъно и линеа алба (съединителната тъкан). Ако детето е вързано по долу, създаваме излишно напрежение върху диафрагмата. Да не говорим, че повечето майки въобще не са подготвени физически за носене на детето и в края на деня са с болки в гърба.

Какво се случва с бебето, което е увито около мама? Лимитираме неговите естествени движения. Бебето може да движи крачета, а в случай, че главичката е свободна може да движи и нея!

Ако искате и вие и бебето да бъдете във форма пробвайте да носите бебето на ръце!

Когато  носите бебето на ръце се активират мускули, които му помагат да запази баланс. Бебетата реагират на шумове и често се въртят – нещо което им е невъзможно, когато са привързани в слинг. Можете да приучите детето да се държи за вас, така че, когато натежи да може само да носи част от тежестта си. Това може да се случи, ако много го носите и последователно го приучвате към умението да се сграбчва за вас.

когато носите бебето на ръце:
– поставете стъпалата на широчината на таза
– тежестта на тялото да е върху петите
– раменете отпуснати, ръцете стегнати

Когато носите бебето на ръце вие тренирате не само мускулите на ръцете и гърба си, а цялото тяло. Напрежението върху коремната  кухина е съвсем различно. Освен това, когато носите бебето на ръце не можете да го носите продължително в една и съща позиция. От една страна вие ще се уморите, от друга бебето само ще иска да сменя позициите си. Така натоварвате цялото тяло по естествен начин.

Да не си помислите, че решението е количка!

Всъщност количката също ограничава бебето, колкото и слинга. Количката улеснява вас и прави децата „мързеливи“. Приучават се бъдат неподвижни и статични.

Знам, че идеята е налудничава за нашите условия, в които майката се грижи сама за бебето си! Но все пак помислете как бихте могли да повлияете върху физическото  развитие на бебето и на вас самите, само поради факта, че носите детето на ръце. Не се притеснявайте, че ще го разглезите! Има стотици изследвания за ползите от носенето на бебето. Освен това, когато го носите, самото дете е по-активно, отколкото, ако лежи в количка или е вързано в слинг. Така след един час бебето ви вече ще е готово за двучасово спане. Достатъчно време за чистене, готвене и онлайн тренировки.

Следващия път, когато излезнете на разходка пробвайте да носите детето един час на ръце. Вижте как ще се чувствате вие и дали ще има промяна в съня на бебето ви. Често сменяйте ръцете, докато го носите. Внимавайте да не пренасяте тежестта на тялото върху предната част на стъпалата и разбира се, ако има наоколо близък, който иска да ви отмени, дайте му той/тя да потренират с бебе в ръце! Когато приемете носенето на бебето на ръце като естествено движение за вас и вашето бебе със сигурност ще се забавлявате повече и ще намирате нови позиции за вас и нови умения, които Вашето дете добива с часове!

 

7 Коментари към Наистина ли е толкова полезно да носим бебето в слинг или ерго раница?
 1. В това има логика наистина, но може би е приложимо за по-малко бебе. Моята дъщеря е на 11месеца и е почти 11кг. Китката на дясната ръка ме боли все повече и единственото ми спасение е ерго-раничката и количката. Като предпочитам когато е будна да я оставям да се движи свободно и да пълзи навсякъде. 😉

  • За майки, които сами си гледат децата наистина ерго раниците са спасение. Дано по-бързо да ти мине китката.

 2. Повърхносно и едностранно…
  Трябваше да позадълбочите малко познанията си в бебеносенето, преди дори и да си помислите да пишете такава статия.

  • Дъщеря ми е на 10 м. почти 10 кг. и определено ни е доста забавно да се подмятаме на ръце, разбира се говоря за вкъщи, в двора, и до магазина. Като най-малка /приблизително до 6-7м./ почти не съм я носила в слинг или раница, след тази възраст започнах по често да я нося в ерго раница, на гърба си, а дъщеря ми точно това прави – вкопчва се в мен, когато я преметна на гърба си и спокойно може да ме изчака да си наглася раницата. Разбира се може просто да ми е жилаво дете, но и аз смятам, че добрата и мускулатура и тонус са вследствие и на външните стимули, като съвсем бебе я носих на обратната странна на ръката си с глава към дланта ми, идваше ми отвътре, а тя много бързо започна да си надига и задържа главата.А истината, най-вероятно както винаги е някъде по средата :))

 3. За да разпределям тежестта при растящите деца, често ги носех на хълбок. Това доведе до изкривена стойка. Аз съм фен на слинговете и носилките и не смятам, че са от основните причинители на проблеми с тазовото дъно и диастаза.

  • Това е един от проблемите, че децата ги носим по един и същи начин. Това, което се опитвам да кажа със статията е, че е добре често да се сменя начина, по който носим децата.

 4. Джули, бихте ли се аргументирали?


[top]
Оставете отговор