Напоследък се обръща все повече внимание върху прибирането на диастазата през първата година след раждането. Но какво се случва ако бебето е на 3, 5 или 20 години? Твърде късно ли е? Изпусна ли влака за възстановяване и трябва ли да живееш с коремчето, болките в кръста и гърба завинаги?

Добрата новина е, че никога не е късно да възстановиш коремните си мускули и да ги върнеш  в нормалното им състояние. Всъщност, майките с пораснали деца намират повече време за себе си и постигат много по-бързи резултати.

ИМА 5 ОСНОВНИ ФАКТОРА, КОИТО ПОВЛИЯВАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДИАСТАЗАТА:

1. СЪНЯТ

По-големи деца = повече сън!

По време на сън тялото извършва възстановителните си процеси най-бързо. Това означава, че на тялото му е необходимо много повече сън за възстановяване на съединителната тъкан, нарушена по време на бременността. С малко бебе у дома, 8 часа необезпокояван сън са само една мечта. Колко по-голяма е детето, толкова по-добре и по-дълго спи и майката.

2. КЪРМЕНЕТО И ХОРМОНИТЕ

Бременност и кърмене = бушуващи хормони!

Прогестеронът и релаксинът могат да останат във високи стойности за дълго време след появата на бебето и това може да направи ставите по-нестабилни и отпуснати.

Кърмещите майки имат завишени хормонални нива поне още 3 месеца след прекратяване на кърменето, така че ако вече сте преминали този период от живота си, това може да бъде предимство.

3. ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ


Големи деца = повече време за себе си!

Бебето изискава много време и грижи. То е сладко, мирише невероятно и разтапя сърцата на всички около себе си, но да бъдеш майка е работа на 24-часов работен ден. Когато децата пораснат, може да се окаже, че е много по-лесно да намериш време да се грижиш и за себе си, ускорявайки процеса по възстановяване на коремните мускули. Тренировките, масажът и грижата за себе си лесно влизат в графика, когато не се опитваш да се съобразяваш  с времето за сън и хранене на бебето.

 

4. ХРАНЕНЕТО

Добра храна = добро възстановяване!

 

Добрата храна е от съществено значение! Снабдява тялото с основните нутриенти, които са необходими на клетъчно ниво, за да се възстанови организма.

Съединителната тъкан е изградена от колаген. Яденето на разнообразна, здравословна храна, дава на тялото “тухлите”, от които то се нуждае, за да възстанови или изгради нови колагенови фибри. Това спомага възстановяването на диастазата.  Ако сте майка от скоро, ще разберете постоянната борба – грижите покрай бебето и опитите да приготвите здравословна храна понякога са твърде много дини под една мишница. Ако кърмите и добавите и непоносимост на бебето към определени храни, ситуацията става още по-сложна. Проблеми, които отпадат, когато детето е по-голямо.

5. Стойка

 

Неутрална стойка = прибран корем

 

От предишни мои статии (тук) вече знаеш, че правилната стойка е от съществено значение за прибиране на диастаза. Когато бебето е малко и има нужда от непрекъснато носене и кърмене е трудно да поддържаш тялото си в правилна позиция, защото непрекъснато се чувстваш уморена.

С по-големи деца, когато имаш повече сън, не кърмиш и/или не храниш с шише, храниш се добре и имаш повече време за себе си, със сигурност ще имаш време да си напомняш и по-често за правилната стойка и ще имаш време да си правиш упражнения за добра стойка редовно.

 

Ако си майка на малко бебе, която кърми и не си доспива, не се тревожи!  Имаш своя шанс да прибереш коремчето, просто трябва да останеш мотивирана, знаейки че това би могло да отнеме малко повече време.

 

Ако си майка на дете или юноша, взимай се в ръце и действай! Нямаш повече извинения и положението вече не-се-търпи. Намери своя начин и постигни ТВОИТЕ цели!

 

Ако имаш нужда от идея откъде да започнеш, погледни на сайта Не на Диастазата, който създадохме заедно с Маги Пашова. На него ще намериш много идеи и съвети за прибиране на диастазата, както и повече информация за нашата онлайн програма. Ако имаш нужда от мотивация прочети няколко истории на участнички ТУК и ТУК и ТУК и се запиши за програма още сега – ТУК.  

Оставете отговор