Отивате на поредната консултация за проследяване на бременността и ви съобщават, че имате ниска плацента или плацента превия. Без паника, моля, нещата не са такива каквито изглеждат.

Ниска плацента, чисто и просто означава, че плацентата е разположена ниско, около шийката на матката. Когато плацентата е изцяло разположена върху шийката тогава се нарича плацента превия. Съвсем нормално е в началото на бременността, когато плодът е малък, плацентата да е ниско разположена. Колкото повече разте плодът, толкова повече измества плацентата нагоре и някъде към 30г.с. тя си отива на мястото.

Най-вероятно са ви казали много да се пазите, да не правите секс, да не вдигате тежко и т.н. Не е ясно защо понякога плацентата е ниско или поне аз не намерих отговора, но е сигурно, че физиологично няма как да повиляем на плацентата да се премести. Така че дали ще стоите и ще си почивате на челна стойка или ще продължите ежедневната си активност е въпрос на личен избор. Знаете че докторите обичат да се презастраховат.

Какво можете и какво не можете да правите?
Избягвайте клек с тежест, бягане, скачане и други подобни “тръскащи” движения, както и носенете на прекалено голям товар.
Всички други дейности са позволени. Много благоприятно се отразяват йогата за бременни, специфична гимнастика за разтягане, упражнения за мускулите на тазовото дъно, положителното мислене и визуализацията.

Когато мен самата ме изненадаха, че имам ниска плацента избрах да вярвам в тялото си, да се грижа за него и продължих да спортувам. Знаех, че без значение дали ще родя вагинално или с операция физическото здраве е от съществено значение за лека бременност, естествено раждане и бързо възстановяване. Но все пак вие имайте едно наум, ако още от началото ви кажат, че плацентата е превия или ако имате кървене, тогава със сигурност е по-добре да почивате.

Оставете отговор