Оказа се, че темата за проблемните зони след раждането вълнува мнооого хора. Най-четената публикация в блога е първата част от серията за проблемните зони (цък), което ми подсказва да продължа с темата.
Следващата проблемна зона след раждането, която ще обсъдим е гърбът.
Гърбът носи огромния товар на майчинството. Отговорността с появата на новия живот, очакванията да бъдем перфектната майка и ежедневние задължения, тежът на всяка една лехуса. Дългите часове кърмене, носене на бебето, преобуване, готвене, чистене, пране, са само една част от причините за болките в гърба. И тъй като няма как да елиминирате всички причини, имам предвид, че няма да спрете да кърмите, преобувате и носите Вашето бебе, най-добре е да си помогнете с няколко упражнения.
Аз самата съм майка и зная колко малко лично време остава на една лехуса. Именно затова упражненията, които ви предлагам НЕ отнемат много време, не изискват специална екипировка, а в същото време са изключително ефективни и изпитани – от мен и мои клиенти.

Лазене по стена

Лазене по стена

Лазене по стена

Почти като наказан на стената и също толково неприятно Който го е правил знае за какво говоря.

Изходно положение: Застанете на около една стъпка разстояние от стената. Стъпалата са разтворени на широчината на таза, ръцете повдигнати на широчината на раменете и свити в лактите. Таза и гърба са плътно прилепнали към станата. Главата е изтеглена назад с леко прибрана брадичка, също “залепена” за стената.

Изпълнение: Натискайки стената с гърба през цялото време, движете ръцете нагоре и надолу без да позволявате на лактите и китките да се отлепят от стената. Движението се изпълнява бавно и плавно.
Най-вероятно амплитудата на движение на ръцете ще бъде много малко, но това е нормално в началото. Всеки следващ опит ще бъде по-добре.
Направете 10 повторения и когато сте готови преминете към следващото упражнение.

Разтягане на гърба

Разтягане на гърба

Разтягане на гърба

Упражнението може да се изпълни и на стол, диван или кухненския плот
Изходно положение: Стъпалата са разтворени на широчината на таза и насочени напред, коленете изпънати през цялото време. Поставете ръцете върху облегалката на стола и се наведете напред, така че да се получи прав ъгъл между горната и долна част на тялото. Главата е отпусната между ръцете.

Изпълнение: Задръжте в позата за около 30 секунди и постепенно увеличете до 1 минута.

Положителни лицеви опори

Положителни лицеви опори

Положителни лицеви опори

Изходно положение: заемете позата на четири крака като поставите коленете под таза и китките под раменете. Главата е по продължение на гръбначния стълб. Пръстите на стъпалата са обърнати така, че петите да сочат към тавана.

Изпълнение: съберете двете лопатки една към друга като ги отпускате надолу към пода и върнете в изходно положение. Лактите остават изпънати през цялото време. Движението се изпълнява само с горната част на гърба, т.е. с лопатките.
Направете 10 повторения и преминете към следващото упражнение.

Котешко гръбче

Котешко гръбче

Котешко гръбче

Изходно положение: същото както при горното упражнение.
Изпълнение: Вдишайте и с издишване избутайте гърба нагоре към тавана и приберете брадичката към гърдите. Избутайте гърба колкото можете по-нагоре. С вдишване започнете да отпускате гърба нодолу към пода и да повдигате брадичката към тавана. Ето така:

Котешко гръбче

Котешко гръбче

Повторете движенията 10 пъти, като вдишване-издишване, т.е. избутването на гърба нагоре-надолу се брои за 1 път.
Не очаквайте от упражненията чудеса. За да имат те по-дълготраен ефект трябва да ги изпълнявате всеки ден или най-малко 4 пъти седмично. Ако имате възможност отидете и на масаж или помолете някой да Ви помогне и да “свали” малко от огромния товар, който носите върху гърба си.
А Вие имате ли си проблемна зона след раждането, която бихте искали да обсъдим?

Оставете отговор