“Какво да направя, за да не ми увиснат гърдите след кърмене?”

Този въпрос ме провокира да напиша тази статия.

Но и много ме зарадва! Защото другият въпрос, който често чувам е: “Няма да кърмя, защото ще ми увиснат гърдите!” Има разлика, нали?

Как така има жени, които кърмят и гърдите им са стегнати? И как така има такива, които никога не са кърмили, а гърди им са увиснали? Искате ли да разберете тайната?

Гърдите са прикрепени директно към големия гръден мускул, чрез фиброзните сухожилия на Купър. Точно тези фиброзни сухожилия  отговарят за това колко стегнати или отпуснати ще изглеждат те.

Колкото по-често тренираме гърдите, толкова по-стегнати ще изглеждат! Както и всеки мускул, нали?

Но за какво точно става въпрос, когато говорим за гърдите?

Знаете, как веднага след като започнат да растат гърдите на момичетата, се слага сутиен или нещо, с което да се приберат близо до тялото. Представете си как изглежда който и да е мускул след като е бил в гипс! Обикновено атрофира, нали? Е, представете си сега какво се случва с мускулите на гърдите, които непрекъснато държим близо до тялото! Правим ги слаби и неподготвени да издържат на тежестта на гърдата. Мускулите и сухожилията не могат да да се развиват и да си вършат работата.
Съответно колкото по-големи са гърдите, толкова по-често носим сутиен и правим мускулите по-слаби. Дали пък това не е една от причините по-големите бюстове да са по-увиснали?

Какво трябва да направим, за да “тренираме” и “подпомогнем” тези мускули?

 • Когато е възможно ходете без сутиен – спомням си как една лекарка преди време ми беше казала да спя със сутиен, защото иначе щели да ми увиснат гърдите. Добре че съм с малък бюст и не съм ѝ повярвала. Хубаво е да оставете без сутиен не само докато спите! Когато сте в легнало положение гърдите, така или иначе не тежат толкова много и не стимулират мускулите. Прекарвайте известно време без сутиен докато ходите или седите.
 • По време на бременността, когато гърдите увеличават размера си отново избягвайте стегнати сутиени. Така ще подготвите мускулите и сухожилията за по-голямата тежест, която ги очаква след като гърдите започнат да се пълнят с мляко.
 • В първите дни на раждането и кърмене не носете никакъв сутиен! Не случайно първите 40 дни майката трябва да си почива и да стои вкъщи. Възползвайте се от тази почивка и оставете гърдите “да тренират”. Това е добре не само за тонуса на гърдите, но и за самата ареола, която често се разранява в първите дни на кърменето.

stegnati gardi

Това са само логичните примери, за които съм сигурна, че и сами можехте да се сетите!

Знаете, че тялото е един “перфектен часовниково механизъм”, който за да работи “по швейцарски”, трябва всички части да тиктакат в хармония. Здравето на гърдите, както и на всички останали малки механизми, зависи от здравето на цялото тяло! В тази връзка, към проблема с гърдите, се отнасят здравето на раменете, на гръдния кош, на лопатките, на коремните мускули, че дори и на таза. Ако искате наистина стегнати и ЗДРАВИ гърди, помислете и за здравето на гореспоменатите “механизми”:

 • в правилна позиция ли е гръдният кош – не се пъчете!
 • къде се намират раменете – най-вероятно рамене ви са завъртени навътре!
 • колко стегнат е корема – не дали имате плочки, а колко оптимално работят мускулите!
 • тазът в неутрално положение ли е – кой знае какво е неутрален таз?
 • къде се намират лопатките – най-вероятно са събрани една към друга, защото са ни казали, че таке е добре да се стои!
 • къде се намира гръдната кост – опипайте си гръдната кост! В оптималния случай тя трябва да е перпендикулярна на пода!
Разбирате ли? Всичко е свързано и е поправимо! Ако си мислите, че за вас вече е късно и не искате да опитвате, обърнете внимание на ваши близки млади жени и най-вече на дъщерите ви! Не казвам да не ходите без сутиени изобщо, но просто имайте едно на ум и не прекалявайте!

Ако решите да ми се доверите и да пробвате да събудите мускулите, моля ви, бъдете предпазливи. Както не можете да тичате, веднага след като са ви махнали гипса на крака, така не е добра идея да тръгнете да тичате без сутиен. Започнете колкото се може по-често да ходите без сутиен вкъщи. Купете си спортни потничета, които са по-щадящи за гърдите и ги сменяйте със сутиена от време на време. Последователно увеличавайте времето, което прекарвате без сутиен. Не бързайте и не очаквайте гърдите да се стегнат за една седмица! Не забравяйте и останалите части от “часовниковия механизъм” и се грижете за тялото си ежедневно!

9 Коментари към Проблемни зони след раждане – Гърди
 1. Една (хипо)теза:
  По време на бременността гърдите променят своята морфология – мастната тъкан намалява за сметка на млечните жлези. Това се случва ПОСТЕПЕННО, в рамките на няколко месеца, като гърдите остават стегнати, даже, знаете, порастват. След раждането:
  вариант 1: Кърмите. Гърдите си вършат работата, преминават през различни степени на плътност, постепенно вие се връщате във форма, плавно намалява млеконадоя и ПЛАВНО млечните жлези започват обратно да отстъпват място на мастната тъкан.
  вариант 2: Не кърмите. Гърдите ви непосредствено след раждането така или иначе са подготвени за кърмене-изградени са предимно от млечни жлези, мастната тъкан е намаляла примерно наполовина. Често в болницата предлагат на родилките “да им дадат хапченце” за спиране на кърмата – мощен коктейл от хормони, целящи да убедят тялото, че не е раждало. В резултат: млечните жлези РЯЗКО отстъпват място на мастната тъкан. Би било чудесно, ама емпирично сме се убедили, че резките промени не само, че не водят до нищо добро, нэ често са и невъзможни! И още: жена, която не кърми, логично прави всичко възможно най-бързо да се възстанови. Диетата й е доста по-различна и драстична от тази на една кърмачка. Питам аз, в този случай откъде ще се вземе мастната тъкан, която да запази плътността на гърдите? т.е., колкото и тренирани гръдни мускули да имате, плътността на гърдите трябва да дойде отнякъде!
  С всичко друго в статията съм с двете ръце!

 2. Здравейте,

  Съветът, който давате: да не се носи сутиен е меко казано грешен. Само погледнете снимки на жени, които никога не са носили сутиен (в африканските племена например) и ще видите колко са им стегнати гърдите. Не съм съгласна с това, че сутиена води до атрофия на гръдния мускул. Липсата на редовни упражнение води до такава атрофия. В тази връзка съм съгласна с препоръката за редовни упражнения. И накрая бих обобщила: редовни упражнения за цяло тяло + сутиен постоянно са ключът към стегнати гърди. Има обаче една забележка: не какъв да е сутиен, а мек, удобен, спортен тип, без пристягащи банели и твърд, притискащ корпус.

  • Здравейте,
   всичко, което пиша е вследствие на теорията, която получавам от моето обучение и практическия ми опит.
   Споделям моят личен опит и вярвам в него на 100%, защото виждам, че теорията отговаря на практиката.

   Благодаря за мнението. Не съм изучавала животът на африканските племена. Да, виждала съм такива с увиснали гърди, но не мога да знам каква е причината. Както и вие сте споменали – най-вероятно една от причините е липсата на движение 🙂

 3. откакто следвам съветите на Ваня да не нося сутиен през бременността се чувствам прекрасно! Вече нямам болка в гърдите и видимо изглеждат по-стегнати!

 4. Гледайте това видео: https://www.youtube.com/watch?v=Jw9qknnoCz0

 5. За Африканките не зная, но аз почти не съм носила сутиен за 40г. живот, кърдите ми са малки,. спортувам, кърмя дълго, и са си все на същото място и изглеждат добре. Благодаря на Ваня за полезните материали и съвети!

  • FitBabyHotMama May 1, 2016 at 5:25p05 Reply

   Благодаря ти, Доре 🙂 Все пак жените с по-едър бюст имат други проблеми и съответно други нужди. “Късметлийки” като нас с малък бюст могат да се възползват от информацията. Донякъде и тези с по-едри гърди, но трябва да са по-предпазливи и постепенно да “тренират” гърдите 🙂

 6. Това не е вярно за голям бюст.
  При малкият не мисля,че има някъде дя увисне толкова.
  Моят е стегнат благодарение на постоянни упражнения и почти постоянно носене на спортен сутиен,да не говорим колко тежи голям бюст без сутиен и колко е неудобно.

  • Здравей, Марти,
   Може би си права. Аз съм с малък бюст и не мога да говоря от личен опит, но със сигурност освобождаването на гърдите от сутиен от време на време, ще провокира мускулите под него да се “събудят”. Иначе съм съгласна, че ако спортуваш е по-добре да се носи стегнат сутиен 🙂


[top]
Оставете отговор