17 Aug 2014
August 17, 2014

Райско смути

Рецепти

raiska iabalka

Мислех, че ще си направя смути, а пък то стана райско кремче!

Райската ябълка е плод, чието наименование означава “божествен огън”. Само как звучи, а? Как да не опита човек от “божествения огън”?
В България ябълката е позната и като “медовина”. Има високи хранителни свойства и ценен химичен състав – калий, магнезий, желязо, фосфор, манган, мед, витамини и пектинови вещества. (повече информация тук). Освен това казват, че райската ябълка има и лечебни свойства и се използва при настинки с кашлица. Въобще освен, че ще ви е вкусно, ще ви бъде и изключително полезно.

Много хора са скептични към този плод и си мислят, че вкусът му е стипчив и че не обичат “такова нещо”. Но повярвайте ми, ако плодът е наистина добре узрял, няма начин да не ви хареса. Освен това райската ябълка има нисък гликемичен индекс и висок фактор на засищане. Ако изядете една ябълка малко преди основното хранене или когато сте много гладни, бързо ще ви засити.

smuti s raiska iabalka

Ето и рецептата:
1 добре узряла, обелена и нарязана райска ябълка
2 ч.л. какао
мед или друг подсладител, ако решите, че не ви е сладко
добавки: почти винаги си обогатявам смутитата/в случай кремчето с щипка куркума, джинджифил или нещо по ваш вкус
След като сложите продуктите в блендера добавете и една чаша вода.

Винаги можете да изпробвате и да добавите нещо любомо.

Пасирайте всичко и го изсипете в подходяща чаша. Поради наличието на пектин в райската ябълка, смутито ще се сгъсти и ще стане като кремче. Предполагам, че ще стои добре и върху торта, но все още не съм го пробвала.

Е, ще го пробвате ли?

 

Оставете отговор