Писах статия за сайта на Асоциацията на българските дули и бързам да я споделя с вас, защото смятам, че е интересна и полезна!

Секси дупе = здрав таз
И за да съм по-ясна, ще започна директно със снимков материал, за да можете да добиете визуална представа.

секси дупе

секси дупе

плоско дупе

плоско дупе

Забелязвате ли как при плоското дупе липсва естествената извивка в долната част на гръбначния стълб? От тази извивка зависи разстоянието между опашната и пубисната кости: опашната и пубисната кости
Поддържането на това разстояне между двете кости е важно не само, защото това е “вратата” през която минава бебето по време на раждане, а и защото между тези две кости е закрепен един от най-важните мускули на тазовото дъно.

Според вас кои мускули дърпат опашната кост назад? Вижте пак картинката … точно зад опашната кост стои … дупето. Мускулите на дупето или така наречени глутеуси дърпат опашната кост и сакрума назад и спомагат да поддържаме естествената извивка на гръбначния стълб. Така, когато упражняваме глутеусите хем ще се сдобием със секси дупе, хем ще си имаме здрав таз.

Сигурно вече се чудите как да стегнете дупето. Ето няколко идеи, с които можете веднага да започнете да работите по въпроса:

1. Старайте се да не вкарвате опашната кост навътре – най-вероятно сте чували точно обратното и така по-малко ви боли кръста. Но според всички биомеханични закони, когато опашната кост е навътре изместваме целия център на тежестта на тялото и нарушаваме правилната, естествена стойка.

носете равни обувки2. Носете равни обувки и ходете колкото можете повече босички с изнесена тежст на тялото върху петите – дори и минимален ток на обувката нарушава естествената стойка, която се опитваме да компенсираме натоварвайки кръста.

Знам, че за някои от вас високите токчета са религия, но сами виждате от картинката какви са последствията. Вие решавате!

3. Ходете пеша за поддържане на естествения тонус на мускулите. Още веднъж да напомня, че не е желателно да ходите на токчета.

4. Разтягайте предната и задната част на бедрата:
Разтягайте предната и задната част на бедрата

Разтягайте предната и задната част на бедрата

5. Докато си почивате, разтягайте и вътрешната част на бедрата:

разтягайте и вътрешната част на бедрата

*Задържайте във всяка поза от 30сек. до 1 минута.

Както виждате упражненията са лесни и подходящи и за бременни и сигурно си мислите, че има някаква измама. “Не е възможно с такива упражнения да се сдобием със секси дупе” си казвате вие, а аз ще кажа, че чрез разтяганията подпомагаме възвръщането на еластичността на мускулите (силният мускул е този с естествена дължина), а това от друга страна подпомага поддържането на скелета в неутрална, здрава позиция. Ще е лъжа, ако кажа, че горното “секси дупе” е направено от разтягания, НЕ, доста клекове и напади е “видяло”, но това са специфични упражнения, които крият и голям риск от травми, за това ще ви ги спестя. Но пък с горепосочените съвети и упражнения ще успеете да върнете опашната кост на мястото й и дори само визуално ще изглеждате по-секси отзад 😉

И вместо финала само ще кажа: “Време не губете, извинението си спестете и дупето стегнете”!

Един коментар към Секси дупе, здрав таз
  1. […] клякат вкарват опашната кост навътре (помните ли това). Което пък според законите на биомеханиката прави […]


[top]
Оставете отговор