Измина почти един месец, от както исках да ви разкажа за Лиза. Слушах нейна лекция на семинар Физкултура. Останах много впечатлена и вдъхновена от нейната история. И много исках да я споделя с вас. Защото Лиза е майка на две деца, има работа и въпреки това намира време да осъществи мечтата си и да помага на другите.

Сигурно се чудите защо ми е отнело един месец да опиша преживяното? Защото, когато си бил в компанията на такива хора като Лиза, след това се чувстваш малък. Започвах да пиша и спирах, мислейки – как така ще пиша за нея? Коя съм аз? Аз не съм и на половината от това, което е тя. Нейната история, нейните постижения те карат да се чувстваш малък.

ultrarunner, mother, runner, fit mama

Lisa Smith-Batchen

Сигурна съм, че не това е искала Лиза. Нейната лекция беше мотивационна. Нейната цел беше да накара всеки един човек в залата да се замисли над съществуването си и да мечтае смело. Нейното послание към всички беше да не се страхуваме да постигнем мечтите си.

Урок №1: “Ако мечтите ти не те плашат, значи не са достатъчно големи”.

mechati smelo

Lisa Smith-Batchen е обикновена жена, която обича да бяга. Започва да бяга и да участва по състезания едва на 39 годишна възраст. Преди това си е мислела, че не може да бяга. Не защото не е опитвала, а защото така ѝ е казал един треньор. Знаете колко въздействащи могат да бъдат думите.

Урок №2: “Внимавайте какво и как го казвате. Особено, когато говорите с деца!”.

По една щастлива случайност, нейна приятелка я убеждава да участва на 5км състезание по повод Денят на благодарността. Лиза продължава да мисли, че не може да бяга, но тъй като това бягане е било с кауза (събирали са средства за местна организация, която раздава храна на нуждаещите се-  local food bank) е решила да участва . Избягала е 5км за 19мин. Повярвайте ми – това е добро време. Особено за човек, който си мисли, че не може да бяга.

Урок №3: “Не позволявайте на никого да ви казва какво можете и какво не можете”

Лиза започва да тича отново на 39 години! Да, на 39 години!

Урок №4: “Никога не е късно да започнеш!”

За 50та си годишнина решава да избяга 50 мили, в 50 щата за 62 дни! Нейната цел не е да покаже, че може, а да събере средства за деца в нужда. Лиза успява да събере ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА!!! Цялата сума е дарена на организация, която обучава деца в третите страни, осигурява им храна и вода. Лиза не иска много. Иска един милион човека да дарят по един долар.

Урок №5: “Сами можем толкова малко, заедно можем толкова много!” или
“Сговорна дружина планина повдига!”

Лиза винаги избира трудни, немислими проекти. През 2014г. се изправя пред предизвикателството Badwater в “Долината на смъртта”! Това е един от най-трудните маршрути за ултра маратонци. Не само, защото е около 218км., но и защото е адска жега. Е, Лиза не просто решава да тича през долината на смъртта, а го прави 4 пъти един след друг. Този път целта е badwater4goodwater (събира пари за чиста вода за хората от третия свят).

Урок №6: “Хората, които казват, че е невъзможно не трябва да спират тези, които го правят”

mama moze

В момента Лиза тренира и се подготвя за следващото си предизвикателство – Run The Nation. Ще бяга от Лос Анжелис до Ню Йорк – или 3 100 мили, това са около 5 000 километра, за по-малко от 69 дни. Ще бяга около 72км. на ден.
Чудите се защо го прави? Защото може да бяга. Защото това е нейният начин да помага! Защо това е нещо, от което други хора се плашат! Лиза не бяга, за да се докаже или за да я запомнят като жената избягала 5 000 километра, а защото иска да помогне. Този път събраната сума ще бъде в полза на The Tyler Robinson Foundation (фондация, която помага на деца с много рядко онкологично заболяване и техните семейства).

Урок №7: “Ако едно нещо е важно за теб, ще намериш начин, ако не, ще намериш извинение”

Лиза иска да помага и го прави! Попита ни, ние, в какво бихме искали да бъдем най-добри? Тя иска да е най-добрата майка, най-добрата съпруга, най-добрата приятелка и най-добра в това да дава. Не можем да бъдем най-добри във всичко. Но нека това, в което сме най-добри да бъде от полза не само за нас, но и за другите.

Урок№8: “Успехът не се изразява в това какво си постигнал в живота си. Изразява се в това какво си накарал другите да направят!”

Сигурна съм, че с мотивационните си лекции, Лиза е успяла да вдъхнови много хора и им е помогнала да направят първата крачка. Да я направят сега, а не да чакат следващия понеделник, новия месец или нова година.

Урок №9: “Не чакай понеделник, за да започнеш!”


Един от последните съвети, които Лиза ни даде беше, да помолим за помощ, за да осъществим мечтите си! Много хора са готови да помогнат и това, което трябва да направите е само да помолите. Помолете приятелите си, помолете семейството, а след това и всички останали. Дори и да получите Не за отговор, не се отказвайте! Защото никой друг освен вас не знае на какво сте способни!

Урок №10: “Помоли за помощ!”

Лиза също така ни каза, че хората сами искат да помагат. Моята помощ се изразява в споделянето на нейната история. Колкото повече хора знаят за нея, толкова повече хора биха се включили към даренията. Ако историята на Лиза е успяла да ви докоснe или ви е накарала поне малко да се замислите, бихте могли да ѝ помогнете като направите дарение за каузата, за която ще бяга. Можете да следите цялото бягане на нейната ФБ страница (тук), а както и на самия сайт http://runthenation.org. Аз лично ще следя с огромен интерес цялото бягане! Стискам палци на Лиза и нейния екип!

running dress, ultra running

Новите екипи на отбор FitBabyHotMama ще бъдат рокли 😉 Вдъхновени от Лиза

ПП не претендирам преводът на уроците да е оригинален. Ако някой има по-добър превод, нека ми пише. Благодаря 🙂

Оставете отговор