Дълго кърмене, дълго носене на бебето, недоспиване, спане в неудобна поза, психическо натоварване с нови отговорности, липса на време за упражнения  – все факти и причини да ви боли гърбът.

Тялото има нужда от време, за да се справи с новия режим и отговорности. Ако имате възможност помислете за гърба си и за общата си физическа издръжливост още по време на бременността. Ходете на гимнастика за бременни, на йога, на плуване или правете сами упражнения в къщи. Каквото и да решите да правите със сигурност ще ви бъде от полза в първите месеци след раждането.

В повечето случаи жените сами се грижат за децата си и трябва да се справят с предизвикателствата на отглеждането най-много с помощта на таткото. Препоръчва се изключително кърмене и изключително носене на бебето. Неотделяне на бебето от майката. Спане в едно легло. Готвене с бебето в ръце, трениране с бебето, къпане с бебето и какво ли още не. Проблеми няма – всеки иска да бъде близо до бебето. Но според мен голяма част от тези съвети са взаимствани от едно време, когато повече хора са живеели в едно домакинство и е имало кой да помага на кърмачката.

В днешно време кърмачката трябва да се справя сама с предизвикателствата на деня. Прекрасно е, че можем виртуално да споделяме опит и да си бъдем взаимно полезни. Ако успеете да отделите 5 минути за себе си и да направите малко раздвижване и упражнения със сигурност ще се почувствате по-добре. Моето предложение са 4 упражнения, които е добре да правите всеки ден. Към тях добавям и псоас релаксация и едно напомняне – когато кърмите, не забравяйте да го правите в удобна за вас поза. Използвайте много възглавници, които да слагате под ръцете, раменете, врата или кръста. И нещо много важно! – Винаги се възползвайте от предложение за отмяна в ежедневните ангажименти 🙂

Ще се радвам да чуя вашето мнение в коментарите 🙂

Оставете отговор