“Какво да очаквам” е най-новата ми рубрика насочена към всички развълнувани момичета, които разбират, че са бременни и не знаят какво ги очаква. Първата публикация от рубриката ще бъде на тема: “Правилна стойка на тялото”. Защо е важна? Как влияе стойката, позицията на тялото на нас и на бебето?

Правилна или анатомична стойка на тялото? Знаете ли каква е разликата между двете?

Правилната стойка е тази, която най-често виждаме и ни показват родители, учители и треньори. Тя е нещо субективно. Обикновено изглежда добре отстрани и всички си мислят: “Този човек има правилна стойка”.

gimnastika za bremenni

най-вероятно не виждате нищо нередно тук, нали 🙂

Анатомична/Естествена стойка от друга страна е тази, в която тялото трябва, е създадено да бъде, за да може всички органи и системи да функционират оптимално. Тя е обективна и има определени точки, които ни служат ориентир. Такава стойка можем да забележим при малки деца под 4 годишна възраст и хора, които съзнателно се стремят към нея.

yoga za bremenni

обективна стойка – има една права линия, която свързва ухото, рамото, средата на таза, средата на коляното и глезена

Какво ли ще се получи, ако наложим снимката по-горе с графиката:

yoga za bremenni

открийте разликите!

Забележете как цялата тежест на дамата е изнесена напред и си представете това каква компресия причинява между гръбначните прешлени. Съгласна съм, че понякога тежестта на корема влияе върху стойката на тялото, но ако имате знанието още от самото начало на бременността ще ви бъде лесно да поддържате правата линия на тялото!

И така, защо всъщност е важно да знаете за позицията на тялото и как тя влияе на вас и вашето бебе:

  1. Изнасянето на тежестта на тялото напред е предпоставка за болки в кръста, стъпалата и гърба. Чрез коригиране на стойката предотвратявате излишно натоварване и триене на прешлени, кости и стави.
  2. Коригирането на стойката на тялото ще подобри функциите на всички органи и системи в тялото. Това означава подобрена функция на отделителната система, на лимфната система, по-добро кръвообръщение и повече кислород за вашето бебе!
  3. Важно е да мислите за стойката на тялото си, за да предотвратите разкъсване на линеа алба – това е съединителната тъкан на правите коремни мускули. По време на бременността тези мускули се раздалечават встрани. При неправилна стойка създавате излишен натиск върху тази съединителна тъкан и тя може да се разкъса. След това възстановяването и прибирането на корема стават по-трудно и по-бавно. Диастазата е предпоставка за пъпна и/или ингвинална херния.Как влияете на вашето бебе:
  1. Чрез позицията на вашето тяло можете да повлияете на предлежанието на бебето (начинът по който ще застане в корема ви) – променяйки геометрията на “къщичката” на вашето дете, променяте и начинът, по който то застава вътре.
  2. Големината на вашия корем определя големината на бебето ви – променяйки стойката на тялото си, вие създавате предпоставки за по-голям корем. По-голям корем – по-голямо бебе.
  3. Подобрявайки работата на дихателната система ще има повече и по-наситена на кислород кръв за вашето бебе!

Изкривяванията на стойката са породени от обездвижване и от неправилен начин на стоене/седене. Понякога коригирането на стойката на тялото е много трудно. Струва ни се неестествено. И това е абсолютно нормално предвид бомбандирането отвсякъде с криви “модели за подражание”. Да, знам, че нашето тяло не е геометрична фигура и тази права линия, която се вижда върху скелета е трудно достижима! Но в крайна сметка всички сме били там! Загледайте се в някое дете на улицата под 4 години и лесно ще откриете правата линия 🙂

Тук има едно видео, което ще ви даде по-ясна представа как да коригирате гръдния си кош и да не се пъчите. А в следващата публикация ще споделя с вас упражнения, които е добре да правите всеки ден, за да можете по-лесно, а в последствие и от само себе си да заставате в естествена/анатомична стойка!

Много ще се радвам, ако новата ми рубрика “Какво да очаквам” ви е интересна и полезна! Ако имате въпроси или имате тема, на която мислите, че мога да ви отговоря, пишете ми в коментарите!

Благодаря ви, че споделяте моите публикации с Вашите приятели!

Оставете отговор