С Гери се познаваме от шест години. В момента чака четвъртото си дете. До момента и трите деца са под 7 години. Четвъртото дете не е било планирано, но тя се наслаждава на бременността си и се подготвя за раждането все едно ѝ е за първи път. Чете книги, гледа филмчета в youtube, тренира, ходи на масаж, дори ходи на работа. Въпреки че чака четвърто дете, въпреки че вече възрастта е различна, Гери изглежда най-добре от всичките си три бременности през, които съм работила с нея. Как мислите?

Гери, бременна в 4-5 месец и с второто си дете – Райна

В събота сутринта ми изпрати съобщение, с което искаше да ми благодари, че съм ѝ помогнала да изглежда и да се чувства по-добре от всякога. По надолу в публикацията ще прочетете цялата ѝ изповед, която ми разреши да споделя. Помоли ме обаче, ако я цитирам да ви споделя видеото “Какво не ти е казала майка ти за раждането?”. В него Marianne Ryan разказва за това, че никой не те подготвя за това, какво те очаква след раждането. За това, че не трябва да бързаш с тежки и изтощителни тренировки. Че може да имаш увиснал корем, да се изпускаш (напишкваш в гащите), всичко да те боли и да имаш диастаза. Никой не ти казва, че има специфични упражнения, които се правят за по-ефективно възстановяване. Че не е нормално да се напикаваш и да изпитваш болка по време на интимен контакт. И че не е задължително да изглеждаш като бременна след като един път си родила.

Отделете малко време и изгледайте видеото 🙂

“Не се познавахме тогава с теб, но след като родих Калоян, поне 9 месеца ходих с увиснал корем отпред и хората ми правеха място да седна, понеже ме мислеха за бременна 6-7 месец 😞

Разликата между Калоян и Райна е точно година и половина – значи съм забременяла когато е бил 6 месечен…

Осъзнавайки, че нещата НЕ ТРЯБВА да бъдат по този начин, потърсих упражнения за бременни в интернет. Не исках да се казва “Йога за бременни” и така попаднах на твоя сайт, където много харесах публикациите и стила ти.

Табът стоя отворен всеки ден на компютъра ми в продължение на месеци. Щом влезнех в интернет (по други поводи, разбира се), го виждах и си казвах – “Трябва да започна да тренирам”.

“Трябва да тръгна…” стоеше в главата ми в продължение на месеци, през които ме боляха кръста и врата, за което смятах, че няма оправяне. Изпусках се, от което ми беше безкрайно неудобно, и мислех, че е “нормално”. Докато един ден не видях книга, озаглавена с гръмкото заглавие “ПРОБЛЕМЪТ с изпускането при жените”. Тогава разбрах, че това не е нормално, а е проблем и аз го имам!

Огромен процент от жените се напикават, но не знаят, че това е проблем. Също като мен го смятат за “нормално”. Огромен процент от жените, които срещаме всеки ден по улиците, в транспорта, в магазините, които заедно с нас изпращат децата си на детска градина или училище, които заедно с нас ги водят в парка, на културно събитие, на почивка – смятат, че е нормално да се изпускат и не предприемат мерки за това. А просто трябва да се погрижат за мускулите на тазовото си дъно и/или за диастазата си.

Но това все още не беше достатъчно за мен, за да си пренаредя приоритетите и “да намеря време” да се погрижа за себе си. Табът все още просто си стоеше отворен на компютъра ежедневно, а в главата ми на “пиронче” беше забодено едно “трябва да…”, от което полза никаква – само допълнителен неосъзнат СТРЕС. Знаех, че не искам повече да съм така, че тепърва имам да изкарам втора бременност и нещата няма да се оправят от само себе си, но не предприемах никакви действия… Докато един ден, нещастие в семейството не ме разтърси и не си казах: “И аз ли така ще направя – цял живот няма да се погрижа за себе си, понеже ужким нямам време за това, докато нещата не станат необратими?”. Баща ми, Бог да го прости, твърдеше, че няма пари, за да се погрижи за здравето си. Това не беше така. Никога не е така! Благодаря ти, татко, че ме научи да се грижа за себе си! Всички имаме времето и парите, за да бъдем живи и здрави ЦЯЛ ЖИВОТ! Само така ще научим децата си кое наистина е важно и за тях, и за техните деца: Погрижи се за себе си, за да бъдеш пълноценен човек и родител и за да можеш да се грижиш за любимите си хора до край!”.

Имам нужда да споделям тези истории с вас, защото понякога не ми вярвате. Някои моите разкази ви звучат измислени и нереални. Вярвам, че всеки човек е различен, всяка жена има различна физиология и се възстановява по различен начин. Но чрез работата си виждам как едно тяло МОЖЕ да се промени. Как от едно “изпускам се”, жената ходи да бяга и скача с децата си. Как от “боли ме кръста”, жената вдига 90кг тяга или от “винаги съм имала корем” се появяват мускули. Трябва да си дадете време. Да слушате тялото си. Да НЕ СЕ ОТКАЗВАТЕ. За да видите промяната в тялото си, трябва да промените навиците си. При Гери не стана за 1 година. Работим от дълго време. Не е задължително да идва в залата, но се опитва да “вникне” във всяка една моя дума и да я прилага на практика. Защото промяната започва първо в главата и след това се проявява и в тялото. Готова ли си и ти за промяна или ще търсиш своето извинение и ще си повтаряш ден след ден “трябва да …”.

Гери беше част от онлайн програмата за ефективно възстановяване след раждане “Не на Диастазата”. ЗАПИШИ се  и ти! Постави началото на новото си АЗ. Кога, ако не СЕГА 🙂 Програмата започва на 26 април 2021 година, но ТИ можеш да се регистрираш още сега на сайта mamasum.bg. А ако имаш въпроси, не се притеснявай да ги зададеш в коментарите.

Оставете отговор