Със Света се запознахме октомври месец на 2014 година. Още по телефона ми стана ясно, че ще работя с един усмихнат и позитивен човек! Потърси ме, защото имаше установена диастаза и херния. Бяха ѝ препоръчали операция, която тя искаше да избегне. Започнахме да тренираме и целта беше възстановяване на диастаза и избягване на оперативна намеса.

mama tatko i az

Света и част от нейното семейство на “Бягай с мен”

Тогава Света беше майка на 2 момчета. И двете родени с цезарово сечение. Това, което ме впечатли е изключителната точност и дисциплина у Света. Винаги идваше точно на време за тренировка. Винаги усмихната. Вникваше в упражненията в детайли и прилагаше всичко научено във всяко едно упражнение и движение. Дори и извън залата.

Успехът за възстановяване на диастаза  не е в упражненията, а в техния смисъл. Диастазата не е проблем на коремните мускули, а на цялото тяло. Ако искате да възстановите коремните мускули трябва да работите върху възстановяването на цялото тяло. 

Възстановяването вървеше по план. Лятото на 2015 година Света беше “моята ходеща реклама” по морето!

papna hernia

моята ходеща реклама

Септември месец Света се прибра от морето с прекрасната новина, че очаква трето дете! Коментирахме, че този път очаквам коремът ѝ да е по-малък, поради факта, че е възстановила значително стойката на тялото си! Така и беше. Света беше с прекрасно коремче до последно. Тренира два пъти седмично, беше в много добра форма и физически и емоционално.

Бременността не е извинение да не спортувате и да не се грижите за себе си! Дори и по време на бременността можете да правите упражнения за възстановяване на диастаза!

Възстановяването на Света след третото секцио беше много бързо. Да си призная и мен ме учуди, но го очаквах от Света!
На 40ия ден вече беше в залата, а още преди това започна леки упражнения у дома. Дори прие предизвикателството на втория месец след раждането да бяга с нас 10 километра на Панчарево.

papna hernia

финалистки

Ако се чувстваш добре можеш да започнеш с възстановяване след раждане с цезарово сечение дори и след 40ия ден. Естествено след одобрение от лекар!

Много майки се чудят как така едни успяват, а други не! Как така едни са организирани, отслабват, тренират, усмихнати са, в добро настроение, винаги спретнати, изгладени и ентусиазирани. Тайната на Света е нейната дисциплина и последователност!

 • Избира си два дни, в които да тренира и ги спазва стриктно. Ако се наложи правим промени, но основата я има!
 • Когато тренираме е изключително отдадена и концентрирана
 • Спазва хранителен режим – закуска, обяд и много лека вечеря. Без излишни похапвания и преяждане с храна!
 • Пие много вода!
 • Често се мери на кантара у дома! Това не мога да кажа доколко е полезно, но помага да бъдеш стриктен през деня, за да можеш на сутринта да видиш желания резултат!
 • Приема спортни предизвикателства и не се страхува от тях!
papna herna vazstanoviavane

колко от вас биха дошли да бягат с нас през реки и планини?

Сигурна съм, че всеки има своята тайна и своето оправдание за успех, съответно неуспех. Процесът може да бъде лесен и приятен стига да имате воля и дисциплина! Пожелавам го на всички!

Ако имате въпроси към Света, пишете в коментарите и споделете нейната история, ако ви е впечатлила 🙂

10 Коментари към Във форма след 3 пъти секцио и диастаза!
 1. Здравейте,
  Имам същия проблем, имам четири операции секцио и веднъж съм оперилала хернията, но беше преди последните две раждания и не и сложиха платно, в резултат отново имам херния!

 2. Здравейте,
  Моля ви, дайте ми съвет за преборване на дкастазата. Родих близнци (втора бременност) преди 6 месеца, но коремът ми все още е като на бременна в 5 месец. Измерих диастазата си, която е около 3 пръста на дължина и 2 на широчина. Килограмите все още не съм ги стопила изцяло ( имам около 7 в повече).
  Посъветвайте ме какви упражнения мога да правя в домашни условия.
  Благлдаря ви,
  С поздрав,
  Галя

  • Здравей, Галя 🙂

   трудно ми е да давам съвети без да сме се виждали. Както съм писала и в статията, диастазата не е проблем на корема, а на цялото тяло. Трябва да те видя, за да преценя от къде идва при теб проблемът. Ще ти бъда по-полезна, ако се видим на живо.
   Все пак, изхождайки от най-честите причинители на диастаза ти препоръчвам всеки да правиш релаксация (https://drive.google.com/open?id=0B5eJ4O_VL13QS3RvYzBVaEFIYkU) и активиране на коремните мускули (https://drive.google.com/open?id=0B5eJ4O_VL13Qc1ZzSkpPSlF3dTg).
   Освен това е желателно да избягваш упражнения, които директно натоварват коремните мускули, като коремните преси.
   Излишните килограми също биха могли да възпрепятстват възстановяването на диастазата, но това върху което трябва да работиш най-много е възстановяването на естествената стойка на тялото.
   Поздрави,
   Ваня

 3. Здравейте, имам диастаза от горе до долу на коремните мускули. Имах го още от първото ми рраждане, след второто коремът ми е съвсем изпъкнал, дори след две години нямам подобрение. Има ли шанс да подобря нещата с упражнения при такъв случай, или е нужна операция?

  • Здравейте,

   до момента правили ли сте някакви упражнения? Със сигурност ще има подобрение при правилните упражнения и хранене. Както каза и д-р Евстатиев в интервюто взето по-рано тази седмица: “Ако се сложи платно без да е прибрана диастазата, то раздалечаването си остава.” Можете да чуете цялото интервю тук: https://soundcloud.com/nenadiastazata/diastazata-dignoza-lechenie-i-preventsiya-prez-pogleda-na-lekarya Ако искате може да се видим, за да мога да ви дам по-конкретен отговор, спрямо вашето състояние.
   Поздрави,
   Ваня

 4. Здравейте,
  наскоро чух термина диастаза от една позната, беше във връзка с това, че детето много скоро ще направи една, а постоянно ме питат дали не чакам второ 🙂
  Не съм сигурна, че проблемът ми е диастаза. Как мога да се свържа с вас, за да ми кажете, и евентуално да започна да работя по остраняването.

 5. Здравейте, аз имам диастаза и ще се радвам изключително много да се видим, за да ми дадете съвети, а защо не и да тренирам с вас 😊


[top]
Оставете отговор